Obavijesti Video Pretražite Navigacija
provjerili smo o čemu je riječ

Banke šalju obavijesti, približava se rok u vezi izmjena za minuse po tekućim računima

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Banka, Ilustracija Banka, Ilustracija Foto: Getty Images Banka, Ilustracija Banka, Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Banke šalju obavijesti o prešutnim minusima, a mi smo provjerili o čemu je riječ. Naime, banke najkasnije do 30. lipnja ove godine potrošačima moraju ponuditi prelazak na dopušteno prekoračenje. Provjerili smo što banke rade po tom pitanju.

Banke će najkasnije do 30. lipnja ove godine potrošačima ponuditi prelazak na dopušteno prekoračenje. Tako je dogovoreno još prošle godine kada je Vlada s bankama potpisala Memorandum  o novim pravilima prekoračenja po tekućem računu.

Prema dogovoru Vlade i banaka, banke su morale postupno mijenjati granični iznos i kamatne stope za prešutna prekoračenja, a do kraja lipnja 2023. banke bi trebale svim klijentima ponuditi mogućnost vraćanja na dopušteno prekoračenje.

Banke bi tako prema memorandumu, trebale primjenjivati jednake kamatne stope za oba prekoračenja, što bi trebalo ići u korist potrošača. 

Banke su još u travnju počele slati obavijesti o prešutnim minusima, a mi smo provjerili što sve banke rade po tom pitanju i postupaju li u skladu s dogovorom s Vladom RH. 

Dodajmo i da banke do kraja lipnja moraju samo ponuditi potrošačima prelazak na dopušteno prekoračenje, a potom imaju godinu dana, kada će prešutno prekoračenje biti ukinuto. 

Zagrebačka banka 

Zagrebačka banka priopćila je kako je potpisala Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu i time doprinijela da postupanje bude u potpunosti jednako prema svim potrošačima te da se istovremeno omoguće niže efektivne kamatne stope za prešutna prekoračenja, naveli su nam u odgovoru. 

"Zagrebačka banka je na prešutna prihvaćena prekoračenja od 1. rujna prošle godine snizila kamatnu stopu sa 7,96% na 5,47% te primijenila ograničenje EKS-a na isti način kako je to propisano za dopuštena prekoračenja. Zagrebačka banka primjenjuje istu kamatnu stopu na sva prešutna prekoračenja, a ona trenutno iznosi 5,47%", navode. 

Zagrebačku banku pitali smo i trebaju li njihovi potrošači dolaziti u poslovnicu kako bi potpisali suglasnost s promjenama, što znači ako to ne naprave, kakvi su uvjeti da odu u minus i hoće li im minusi sada biti srezani? 

"Svi klijenti u procesu migracije sa prešutnog na dopušteno prekoračenje trebaju potpisati Ugovor o prekoračenju, za što nije potreban dolazak u poslovnicu, jer će Zagrebačka banka ponuditi klijentima opciju migracije i putem digitalnog bankarstva (m-zabe).

Osim migracije iz prešutnog u dopušteno prekoračenje, klijenti će putem mobilnog bankarstva imati i opciju upravljanja promjenom iznosa limita (povećanje, smanjenje ili ukidanje prekoračenja).

Ukoliko klijenti ne prihvate migraciju iz prešutnog u dopušteno prekoračenje do krajnjeg roka (30.6.2024.) prešutno prekoračenje će biti ukinuto, a klijentima će se u slučaju korištenja prekoračenja omogućiti njegova otplata na 12 mjesečnih obroka.

Do trenutka isteka roka (30.6.2024.) za prihvat Ponude klijentima se neće mijenjati postojeći iznos prekoračenja osim na vlastiti zahtjev klijenta i u slučaju gubitka primanja (temeljem čega će se prešutno prekoračenje ukinuti)", naveli su u odgovoru. 

Zagrebačka banka navodi i kako će poslati Ponudu klijentima najkasnije do 30.6.2023. Trenutno nisu primijetili pojačane upite klijenata, zbog činjenice da će rok za prihvat ponude biti do 30.6.2024, a klijentima je kamatna stopa na prešutna prekoračenja temeljem Memoranduma već snižena. 

Ilustracija Banka, Ilustracija Foto: Getty Images

Privredna banka 

Privredna banka navodi kako je u travnju ove godine obavijestila svoje klijente o namjeravanim izmjenama u vezi minusa na tekućem računu. Prestanak odobravanja prešutnog prekoračenja po tekućem računu u eurima je od 19. lipnja 2023., uz zadržavanje prava postojećim korisnicima prešutnih prekoračenja do 30. lipnja 2024.

Banka će svojim korisnicima s danom uvođenja u ponudu dopuštenog prekoračenja poslati ponudu odnosno poziv za potpuni prijelaz s prešutnog prekoračenja na dopušteno prekoračenje.

Do dana prihvaćanja ponude za ugovaranje dopuštenog prekoračenja i sklapanja ugovora o dopuštenom prekoračenju, ali ne dulje od 30. lipnja 2024., postojeći korisnici moći će koristiti prešutno prekoračenje.

U slučaju ako ne sklope ugovor o dopuštenom prekoračenju, Banka će najaviti ukidanje prešutnog prekoračenja prilikom čega će klijentima sukladno propisima biti omogućena obročna otplata iskorištenog iznosa prekoračenja, naveli su nam u odgovoru. 

Erste banka 

Erste banka navodi kako je u prvom koraku, od 1. rujna 2022. godine, smanjila nominalne kamatne stope na postojeća prešutna prekoračenja u korištenju sa 7,96% na 5,77%.

Istovremeno navode kako su smanjili naknadu za uslugu Erste Rate, koje se sada kreću od 1,14% do 3,70%, budući da je navedena usluga također dio prešutnih prekoračenja na koje se primjenjuje maksimalna efektivna kamatna stopa.

Također, banka je smanjila i kamatnu stopu na kredite za refinanciranje kredita po tekućem računu, koji je i ranije imala u svojoj ponudi, sa 7% na 5,77%.

Uz navedeno, Erste banka redovito prati parametre temeljem kojih klijentima reodobrava iznose prešutnih prekoračenja, u skladu s Memorandumom, a izuzev tog redovnog procesa, banka od klijenata nije tražila zatvaranje ili smanjivanje prešutnih prekoračenja, priopćili su. 

Banka će u skladu s traženim rokom, do 30. lipnja 2023. godine, u svoju ponudu uvesti dopušteno prekoračenje te svim svojim klijentima koji trenutačno koriste prešutna prekoračenja, ponuditi prelazak na dopušteno prekoračenje.

Također, od 30. lipnja 2023. Erste banka će u ponudi za nove klijente imati samo dopuštena prekoračenja, a postojeći klijenti koji imaju odobreno prešutno prekoračenje moći će ga koristiti do ugovaranja dopuštenog prekoračenja, odnosno najkasnije do 30.6. 2024.

Erste banka je od 2018. godine u svojoj ponudi imala isključivo mogućnost korištenja tzv. prešutnih prekoračenja, dok će nakon 30. lipnja 2023. u ponudi biti isključivo dopuštena prekoračenja uz prijelazni rok od 12 mjeseci. Važno je napomenuti da će pritom kamatna stopa ostati nepromijenjena - poručili su. 

Erste banka planira svojim klijentima omogućiti ugovaranje dopuštenog prekoračenja i online putem, preko digitalne platforme George. Prelazak na dopušteno prekoračenje započet će 30. lipnja 2023. te će se odvijati postupno, tijekom razdoblja od 12 mjeseci, te u skladu s time, rekli su nam kako nisu zabilježili pojačan dolazak klijenata u poslovnice banke.

Klijenti će na vrijeme biti obaviješteni o svim detaljima prelaska s prešutnog na dopušteno prekoračenje - priopćili su. 

Addiko banka 

Addiko banka priopćila je kako je intenzivno u procesu pripreme za postupanje u skladu s Memorandumom.

"Postupanje prema Memorandumu ne znači da će kamatne stope na prekoračenje po tekućem računu biti jednake u svim bankama te će svaka banka pripremiti ponudu u skladu sa svojim poslovnim politikama.

Pročitajte i ovo Jeftinija energija, hrana i dalje skupa - 2 Nikako dočekati Cijene sirovina su prestale divljati, ali hrana je još skupa: Kada možemo očekivati pojeftinjenje?

Potrošači će dobiti obavijest sa svim informacijama i potrebnim koracima za slučaj da odluče prihvatiti i za slučaj da odluče ne prihvatiti ponudu", navode. 

Napominju kako će njihovi klijenti morati u određenom roku doći u poslovnicu radi prihvaćanja ponude.

Prema odredbama Memoranduma, banke će najkasnije do 30. lipnja sljedeće godine potrošačima omogućiti prelazak na dopušteno prekoračenje, a Addiko banka kaže kako među svojim klijentima ne primjećuje pojačani interes za ovu temu.

OTP banka 

Krajem lipnja 2023. klijenti će od OTP banke dobiti obavijest i upoznati se s mogućnošću da prešutno prihvaćeno prekoračenje u cijelosti zamjene s dopuštenim prekoračenjem uz navođenje svih bitnih uvjeta kako prešutno prihvaćenog prekoračenja kojega klijent trenutno koristi, tako i uvjeta ponuđenog dopuštenog prekoračenja.

Dakle, banka se obvezuje da u roku od 12 mjeseci od datuma slanja ponude za ugovaranje dopuštenog prekoračenja odnosno do 30. lipnja 2024. godine neće jednostrano izmijeniti ili ukinuti prešutno prekoračenje na štetu klijenta.

Temeljem Memoranduma koji su banke potpisale s Ministarstvom, klijentima će se ponuditi prelazak na dopuštena prekoračenja.

O ukidanju prešutno prihvaćenog prekoračenja, osim ako je do istog došlo uslijed zahtjeva samog klijenta, banka će obavijestiti klijenta najmanje 30 dana prije dana ukidanja prešutno prihvaćenog prekoračenja.

U slučaju ukidanja prešutno prihvaćenog prekoračenja banka će omogućiti klijentu protiv kojeg nisu pokrenule postupak prisilne naplate obročnu otplatu na 12 mjeseci.

Pročitajte i ovo Krešimir Sever - 6 ZA DNEVNIK NOVE TV Šef sindikata iznio najnovije podatke o kreditnoj zaduženosti građana: ''Ovo još nije dno dna, još gore dolazi''

Obročnu otplatu banka će omogućiti bez zahtjeva klijenta i bez ikakvog dopunskog troška, uz primjenu kamatne stope koja nije viša od one koja se primjenjuje na dopuštena prekoračenja odnosno kamatne stope koja se primjenjivala na prešutno prihvaćeno prekoračenje, ako je ta kamatna stopa niža.

Klijenti će za ugovaranje dopuštenog prekoračenja trebati doći u poslovnicu i potpisati Ugovor o dopuštenom prekoračenju u iznosu trenutačnog prešutnog prekoračenja, priopćili su iz OTP banke. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene