Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li se proširiti na Hrvatsku

Njemački restorani uveli porez na energiju, iz Hrvatske poručuju: "Zamislite da još nešto ugradimo uz sve što imamo, kolike bi cijene bile"

Aktualno Galerija Ugostitelji i paušal na energiju, ilustracija - 5 Ugostitelji i paušal na energiju, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ugostitelji i paušal na energiju, ilustracija - 2 Ugostitelji i paušal na energiju, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ugostitelji i paušal na energiju, ilustracija - 3 Ugostitelji i paušal na energiju, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ugostitelji i paušal na energiju, ilustracija - 4 Ugostitelji i paušal na energiju, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ugostitelji i paušal na energiju, ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
Odete li u Njemačku i poželite ručak ili kavu, mogao bi vas dočekati porez na energiju. Njemački mediji prenose račun iz jednog restorana. Režije su im visoke, kao i ceh koji plaća gost, pa se javlja nezadovoljstvo. Što na sve kažu domaći ugostitelji ususret sezoni, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Na računu iz jednog njemačkog restorana pojavila se jedna stavka, a nije hrana, piće ili servis, već paušal za energiju od sedam i pol eura.

Njemački mediji pišu o restoranu iz Hamburga, ali i o širenju takve prakse. U restoranima na našoj obali potrebe za takvim povećanjem zasad nema.

"Bilo bi po meni licemjerno da mi isto naplaćujemo struju kao u Njemačkoj, a dobivamo subvenciju od države. Počeli su gosti dolaziti sve više i više, za jedno 30 posto je bolji četvrti mjesec od lani", rekao je vlasnik restorana Roko Puče.

Slažu se i zadarski ugostitelji. Usto su im i dosadašnji porezi velik teret.

Pročitajte i ovo Ilustracija ''Habeck paušal'' Njemački restorani uvode nove naknade, čeka li ovo i Hrvatsku? "Ako vam se ne sviđa, ne morate dolaziti"

"U tim našim cijenama, koje su naizgled velike, tu je PDV, koji je previsok, porez na potrošnju. Zamislite da još nešto ugradimo u sve što imamo, kolike bi te cijene bile", poručio je Robert Kovačević iz Ceha ugostitelja.

Subvencija ima rok trajanja, pa takvo što i nije isključeno, kažu u udruzi ugostitelja.

"Ograničenja će se ukinuti, onda smo svi u neizvjesnosti što će biti kasnije. Nikom nije u interesu dizati cijene ako neće morati, ali u ovom trenutku imamo još uvijek premalo informacija da bismo mogli javiti hoćemo li ići u to ili nećemo", objasnio je Jurica Protić iz Udruge ugostitelja.

Prošle zime paušal za grijalice na terasama nije zaživio, dok ih u ovom trenutku više od paušala brine manjak radnika.

"Ući ćemo u sezonu u segmentu radnih potencijala nespremni i to će se očitovati kroz, nažalost, kvalitetu usluge", dodao je Protić.

Bi li oni koji odlaze u restorane uz kvalitetu usluge platili i dio struje ili plina, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Pročitajte i ovo Jeftinija energija, hrana i dalje skupa - 2 Nikako dočekati Cijene sirovina su prestale divljati, ali hrana je još skupa: Kada možemo očekivati pojeftinjenje?

"Ne bih baš bila sretna, ali bih platila", rekla je Jelena.

"Zvuči glupo, ali opet kad razmisliš, ima logike. Trebali bi na drugi način to iskazati kroz cijene pića ili hrane. Isto kruh kad se prije naplaćivao posebno, to je isto onako malo glupo, ukalkuliraj to u cijenu i to je to", objasnio je Boris.

Sva sreća pa još uvijek postoje energetske mjere, a i sezona kuca na vrata, pa novih povećanja zasad ne bi trebalo biti. Veće pitanje je tko će raditi jer i bez novih paušala nedostaje radnika.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene