Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila

Neki pregledi kod liječnika ubuduće bi mogli trajati manje od 10 minuta: ''To je jedna neobjašnjiva salata želja i planova''

Aktualno Galerija Medicinski radnici - 1 Medicinski radnici - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Medicinski radnici - 2 Medicinski radnici - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Medicinski radnici - 3 Medicinski radnici - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Medicinski radnici - 4 Galerija 1/4 >>
Popravak zuba za devet minuta ili skidanje gipsa za najmanje dvije? Napisana su nova pravila za liječnike, koja preporučuju koliko bi minuta trajali pregledi, ali i koliko pacijenata trebaju primiti u jednom danu. Nezadovoljni liječnici kažu da bi im radni dan trebao trajati 17 sati. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Najmanje pet minuta za previjanje, dvije za skidanje šavova, od pet do 15 minuta za kontrolu.

Liječnici su dobili trajanje svakog pregleda. Zadano im je točno koliko bi najmanje, a koliko najviše minuta trebalo posvetiti pacijentu. No liječnici upozoravaju da bi im uz propisane normative radni dan trajao stalno.

''Tim obiteljske medicine da bi ostvario sve treba raditi 17 sati. To je jedna neobjašnjiva salata želja i planova'', kaže Nataša Ban Toskić iz KoHOM-a Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Na nova pravila objavljena u e-savjetovanju reagirali su i pedijatri kojima je za pregled djeteta od mjesec dana propisan pregled od 15 do 37 minuta.

''Ovih 37 minuta je odlično i to bi bilo dosta, za 15 minuta to ne možete odraditi. Prvo naše pitanje je bilo tko je ovaj plan radio'', kazala je Mirjana Kolarek Karakaš, predsjednica HD-a za preventivnu i socijalnu pedijatriju:

Na zubarskom stolcu, bez obzira na to što se radi pacijenti bi se trebali zadržati tek 10 minuta, a Vlaho Brailo iz Hrvatskog društva za oralnu medicinu i patologiju HLZ-a napominje: "Jedan liječnik i sestra bi trebali obaviti 49 pregleda dnevno. U osam sati imate otprilike 9,5 minuta za jedan pregled, a to je dovoljno da pacijenta pozdravite, kažete zbog čega je došao i kažete da otvori usta.''

Primjedbe je slao i liječnički sindikat. Kažu da se u objavljenom planu nalaze postupci koji se već desetljećima ne obavljaju.

''Ima zahvate koji se jesu nekada radili i o kojima jesmo učili, ali u 20 godina bavljenja kirurgijom ne da nisam radio nego nisam nikad ni vidio'', kazao je Kristijan Ćupurdija, tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Pročitajte i ovo Vojin Maštruko Promjena smjera istrage? Sudski vještak za Dnevnik Nove TV detaljno analizira novu snimku iz noći ubojstva grčkog navijača: "Ne bih isključio ni tu mogućnost..."

Pročitajte i ovo Veliki prosvjed protiv nasilja nad ženama - 1 Sigurnost za sve FOTO Prosvjedovale žene diljem Hrvatske: ''Društvo će najprije osuditi ženu, a tek onda nasilnika''

Struka proziva da nisu bili uključeni u pisanje plana, a u Ministarstvu zdravstva odvraćaju da je riječ o okviru, a ne striktnoj uputi jer svaki pacijent je specifičan i mora biti u fokusu: ''Vremenski normativi predstavljaju okvirni raspon vremena pružanja skrbi liječnika s ciljem pružanja prilagođene skrbi svakom pojedinom pacijentu. Stoga i optimalan prosječan broj provedenih postupaka po oglednom timu ponajviše ovisi o kompleksnosti zdravstvenog stanja pacijenta i liječničkoj procjeni.''

Javna rasprava za plan i program zdravstvene zaštite završila je u nedjelju, a riječ je o planu za razdoblje od 2023. do 2026. godine iako se ova godina već bliži kraju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene