Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FIXER#1

Nova online platforma PUKOTINE: Predstavljaju videoserijal o mladima koji otvoreno pokazuju svoju ranjivost, strastvenost, povrede...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Digitalna platforma PUKOTINE/PKTN novi je suradnički projekt Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PrevLab-a), kolektiva BoliMe i organizacije FamilyLab, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, kojemu je cilj otvaranje virtualnog prostora za mlade, ali i za starije generacije.

Digitalna platforma zamišljena je kao prostor unutar kojega svi zainteresirani mogu detektirati i definirati vlastite probleme, identificirati se s drugima i njihovim poteškoćama te otvoriti mogućnost za rješenje i zacjeljenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema maženja bez paženja U Hrvatskoj je rodila 191 djevojčica: Trećina 16-godišnjaka kaže da ne koristi zaštitu Mliječna staza - 2 UNICEF za djecu i mlade Rade sve kako bi se prekinula tišina oko mentalnog zdravlja: Mliječna staza - utrka koja život znači

Prostor je to u kojem osjećaju da nisu jedini, sami i usamljeni, prostor u kojem se povezuju i tako lakše putuju kroz odrastanje. Tendencija je PUKOTINA da postanu mjesto koje olakšava procese i faze tijekom odrastanja u izazovnom okruženju, društvu i zajednici, navode inicijatori projekta. 

FIXER je novi serijal kratkih dokumentaraca, prati različite skupine pojedinaca koji se međusobno ne poznaju i kroz videopriču otvoreno progovaraju o svojim strahovima, strepnjama i problemima, o svemu onome što jesu, što bi htjeli, biti kao i onome kako ih društvo i okolina vidi. Autorica serijala FIXER je redateljica Judita Gamulin i produkcijska kuća Eclectica, a spomenuti format redovno će se objavljivati na platformi.

FIXER#1 Kakvi dečki trebaju biti? Muškarac treba biti produktivan, raditi u smjeru zgrtanja materijalnog bogatstva; ekstrovertan, komunikativan, znati se lako zauzeti za sebe, mora biti visok barem 180…

U prvoj epizodi FIXERA pratimo Lovru, Tomu, Ernesta, Demira i Antu u njihovoj percepciji samih sebe. Prema njima, muškarac treba biti produktivan, raditi u smjeru zgrtanja materijalnog bogatstva; ekstrovertan, komunikativan, znati se lako zauzeti za sebe, mora biti visok barem 180… Visoka su to očekivanja za dečke u ranim dvadesetima, koji i sami zaključuju: Previše se opterećujemo sitnicama. Stalno mislimo da moramo uspjeti, da moramo napraviti nešto od sebe…

Pored videoserijala FIXER, platforma PUKOTINE/ PKTN kontinuirano i redovno donosi sadržaj iz perspektiva stručnjaka i mladih – okupljajući one koji kroz profesiju pokušavaju ponuditi rješenja i pružati podršku kao i one kojima je olakšanje puta kroz odrastanje i formativne godine, kao i podrška, svakako potrebno. Ova digitalna platforma kreirana je kao odgovor na kompleksne probleme i potrebe mladih te kao reakcija na nedostatak intervencija namijenjenih pružanju podrške mladima pri odrastanju u Hrvatskoj.

PKTN okupljaju interdisciplinarni tim znanstvenika, psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji prate potrebe mladih, njihovih roditelja i nastavnika te u interakciji s njima kreiraju sadržaje i preventivne aktivnosti usmjerene na promociju pozitivnog razvoja mladih. Platforma obrađuje teme koje opterećuju mlade, poput usamljenosti, prekida, anksioznosti, straha od neuspjeha, preopterećenosti, nesigurnosti.

Kroz sadržaj, njeguje se stav da mladi imaju snage i kompetencije biti odgovorni i kritični članovi društva, podržava se razvojna ranjivost njihovih godina i potencijal koji iz nje izranja. Dugoročno, okupljeni PKTN tim kreirani će sadržaj s mladima razvijati u znanstveno-utemeljene online programe koji su usmjereni na promociju pozitivnog razvoja mladih.

 

Platforma je nastala kao odgovor na potrebe mladih u Hrvatskoj utvrđene istraživanjem. Laboratorij za prevencijska istraživanja (PrevLab) Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta je krajem 2019. godine okupio tim psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji, uz suradnice PrevLab-a, čine: humanističko-umjetnički kolektiv BoliMe i organizacija FamilyLab Hrvatska.

Zadnjih godinu dana PKTN tim radi na pokretanju platforme, kreira sadržaje i preventivne aktivnosti koje su znanstveno utemeljene, no moderne, svježe i bliske mladima, koristeći tehnologiju, društvene mreže, fotografije i videomaterijale.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene