Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dopis bankama

VIDEO Nova nada za korisnike kredita u švicarskim francima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Kada bi svi dužnici predali optužne prijedloge na prekršajni sud i kada bi prekršajni sudovi presudili da je to tako, bankama prijeti najmanje 8 milijardi kuna kazni', ocijenio je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Nova nada za korisnike kredita u švicarskim francima. Iako su im banke do sada redom odbijale zahtjeve za povratom preplaćenih kamata - ministar financija Boris Lalovac uputio je dopis bankama u kojem traži da se banke drže zakona i pravomoćne presude, donosi Dnevnik Nove TV.

Banke su se do sada pozivale na stari dopis Ministarstva financija, no ministar im je poručio da to više ne mogu činiti. Naime, banke su se do sada u svojim odbijenicama pozivale na stari dopis ministarstva, ali je ono sada podsjetilo banke da se moraju držati zakona i pravomoćne presude koja je išla na ruku dužnicima u dijelu koji se odnosi na kamate.

Banke bi tako svoj pristup mogle promijeniti prema dužnicima i konačno im početi isplaćivati preplaćene kamate. No, tražila se i revizija presude na Vrhovnom sudu pa će banke, pozivajući se na reviziju, vjerojatno nastaviti po starom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podnose ustavne tužbe Udruga Franak: Sud EU naglasio da nepoštene ugovorne odredbe nisu obvezujuće za potrošača Slika nije dostupna Problem 'švicarca' Ministarstvo financija: Aneksi ugovora o konverziji švicarca u euro su protuzakoniti

Udruga Franak zato ne miruje. Pripremila je predloške za građane koji od banaka opet mogu tražiti da im vrate preplaćena sredstva , ali i optužni prijedlog koji kojim pozivaju građane da banke prijave Prekršajnom sudu. Građane taj potez neće ništa koštati, dok bi banke mogle platiti prekršajne kazne od 8 milijardi kuna što je daleko više nego što bi temeljem preplaćenih kamata morale platiti dužnicima.

Ministar Lalovac pisao je bankama i upozorio ih da se ne mogu pozivati na tumačenje iz siječnja kada odbijaju dužnicima vratiti preplaćene kamate prema pravomoćnoj presudi visokog trgovačkog suda. 'Upozoravamo vas da ste se u svom poslovanju dužni pozivati isključivo na zakonske odredbe te poštivati temeljna načela pravnog poretka i pravomoćne sudske presude', stoji u dopisu ministra Lalovca.

'Ministarstvo financija je potvrdilo tvrdnje udruge franak gdje udruga već devet mjeseci govori da je to tumačenje iz siječnja bilo protupravno, protuzakonitoi, ističe Denis Smajo iz Udruge Franak.

Zoran Bohaček iz Hrvatske udruge banaka
ocijenio je:
'Ministarstvo se ni u kom slučaju nije stavilo na nečiju stranu niti je povuklo to tumačenje nego je samo naglasilo da tumačenje nije obvezujuće i nema pravnu snagu'.

Evo kako do predloška Udruge Franak za povrat preplaćenih kamata

Udruga Franak zbog pisma je pripremila i nove predloške prigovora za sve one kojima su banke odbile vratiti preplaćene kamate.

Pripremili su i univerzalne optužne prijedloge protiv banaka koje nisu ugovorile kredit tako da se vidi što je promjenjivi, a što fiksni dio kamate jer je to, tvrde u udruzi, po zakonu prekršaj.

'Kada bi svi dužnici predali optužne prijedloge na prekršajni sud i kada bi prekršajni sudovi presudili da je to tako, bankama prijeti najmanje 8 milijardi kuna kazni', ocijenio je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

'Ova ideja o nekakvim prekršajnim prijavama je potpuno neosnovana. A ako bi i takvi bili prekršaji to ne bi ništa pomoglo dužnicima nego bi to pomoglo državnom proračunu tako da cijela ta ideja miriši na ucjenu', istaknuo je Bohaček.

Iako se većinom spominju samo korisnici kredita u švicarskim francima, presuda se odnosila i na korisnike kredita u drugim valutama. Tako primjerice i dužnici u eurima mogu također od banke tražiti da vrati preplaćene kamate, ukoliko su imali iskustava gdje je banka jednostrano mijenjala kamate bez konkretnih objašnjenja.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene