Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stierova nasljednica

Marija Pejčinović Burić nova je ministrica vanjskih poslova, evo što trebate znati o njoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova bit će Marija Pejčinović Burić, najavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.

Nova ministrica vanjskih i europskih poslova bit će Marija Pejčinović Burić, doznaje Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Davor Ivo Stier humanitarno primirje u Gazi Bivši ministar vanjskih poslova o rezoluciji UN-a: "Dva su razloga zbog kojih je Hrvatska glasala protiv" Slika nije dostupna U HDZ-u šute Analiza Stierove ostavke: Što će Stier dalje raditi u HDZ-u? Povukao se iz Vlade, no sa stranačkih funkcija ne

Premijer Plenković je rekao da nije sa Stierom razgovarao o njegovoj odluci da se vrati u Sabor i ostane glavni tajnik HDZ-a, ali je naglasio da od njega očekuje lojalan i angažiran rad u Hrvatskom saboru.

Bogato iskustvo

Mr. sc. Marija Pejčinović Burić je do imenovanja na mjesto ministrice vanjskih i europski poslova bila državna tajnica za europske poslove. Nova ministrica na ovom polju već ima iskustva jer je od 2000. do 2008. obnašala funkcije državne tajnice i pomoćnice ministra u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Na kraju HDZ-ovog mandata u Vladi Jadranke Kosor trebala je postati veleposlanica u Parizu, no to se nije dogodilo zbog promjene vlasti. U Ministarstvo vanjskih poslova se vratila 2016. godine, kada ga je preuzeo Davor Ivo Stier.

Rođena je 9. travnja 1963. u Mostaru. Srednju školu je završila u Ljubuškom, a diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a magistrica europskih znanosti postala je nakon poslijediplomskog studija na Collège d’Europe u Belgiji i Poljskoj. Aktivno se služi francuskim, engleskim i španjolskim jezikom, a pasivno njemačkim.

Ovdje pročitajte više o profesionalnoj karijeri i životnom putu nove ministrice.

Stier podnio ostavku kako bi se više posvetio promociji demokršćanske opcije

Stier je u ponedjeljak izvijestio da je podnio ostavku na dužnost ministra, da se vraća u Sabor kao zastupnik i ostaje političkim tajnikom HDZ-a te će se, najavio je, snažnije posvetiti stranačkom radu i promociji demokršćanske opcije.

"Službeno sam danas podnio ostavku na ovu funkciju kako bih mogao preuzeti novu dužnost u Saboru te se puno snažnije posvetiti stranačkom radu kao politički tajnik HDZ-a, što iziskuje puno više vremena na terenu nego što sam mogao posvetiti kao ministra vanjskih poslova", rekao je Stier u izjavi u sjedištu Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) nakon koje nije bilo postavljanja novinarskih pitanja.

Kazao je da je velika čast predstavljati Hrvatsku u svijetu, ali da je važnije živjeti demokršćansku opciju "i vratiti povjerenje hrvatskih ljudi u institucije hrvatske države i naše demokracije".

"Posebice u ovoj novoj političkoj konstelaciji, potrebno je jačati demokršćansku opciju u neposrednom kontaktu s hrvatskim građanima. A moja je procjena da to najbolje i najučinkovitije mogu učinit kao zastupnik u Sabor i kao politički tajnik HDZ-a", poručio je.

"Rezimirajući" svoje obraćanje, Stier je kazao da će mu "nova zadaća" biti implementacija onoga što je napisao u eseju "Nova hrvatska paradigma" i onoga što je, kako je rekao, "zajedno s Andrejom (Plenkovićem) obećao na unutarstranačkim izborima u HDZ-u". "Vrijeme je da uvedemo načelo 'jedan član – jedan glas' za izbor svih dužnosnika u HDZ-u na svim razinama", naglasio je.

Štoviše, kaže, vjeruje da to načelo moraju uvesti sve političke stranke, ne samo HDZ, "jer političke stranke pripadaju svim svojim članovima".

"HDZ pripada svim našim članovima i svi članovi HDZ-a moraju imati pravo da izaberu one ljude u Predsjedništvo i stranačka tijela koji će donijeti ključne odluke za stranku, ali i što je najvažnije za Hrvatsku", dodao je Stier.

U obraćanju je naveo da je od premijera Plenkovića prije tjedan dana tražio da imenuje novu osobu na čelu MVEP-a "koja će dobro funkcionirati u novoj političkoj konstelaciji".

No, kako se tek u petak vratio iz New Yorka sa sjednice Vijeća sigurnosti, kazao je Stier, premijer Plenković nije htio da bude razriješen dužnosti dok je inozemstvu kako bi se "izbjegle moguće netočne interpretacije".

Pod tim je Stier naveo spekulacije o svom mogućem odlasku iz HDZ-a te uskraćivanju "podrške Andreju". "To je netočno. To je netočno", poručio je.

Osvrnuo se i na prvih pola godine rada MVEP-a kojemu je bio na čelu i zahvalio svim djelatnicima kazavši da su, u suradnji s premijerom i predsjednicom Republike uspostavili okvir "za vođenje jedne samosvjesne hrvatske vanjske politike".

O Stierovoj ostavci u medijima se nagađa od subote, a kao razlog je isticano njegovo nezadovoljstvo što je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dogovarao formiranje nove parlamentarne većine s HNS-om, nakon što je propala suradnja HDZ-a s Mostom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene