Ministarstvo graditeljstva i Ekonomski institut napravili su analizu stanja na tržištu nekretnina. Otkrili su da za novac kojim biste u Vukovarsko-srijemskoj županiji kupili kuću od 700, u Splitsko-dalmatinskoj možete dobiti 50 kvadrata.

Galerija Zgrada, ilustracija - 1 Zgrada, ilustracija - 2 Naselje, ilustracija +0 Cijene nekretnina u Hrvatskoj

S troje male djece, za obitelj Balić najbolje rješenje stambenog pitanja bila je kuća.

Vezani članci Ilustracija Već 12 godina čekaju novac firme koja je otišla u stečaj: Rasprodano sve za 13 milijuna kuna, ali za radnike neće biti dosta novca Stan, ilustracija - 1 Loše vijesti za sve koji žele kupiti stan u Zagebu: Cijene unatoč potresu i poplavi još ne padaju, novim stanjem zadovoljni mogu biti samo - podstanari

"Kroz puno priče, djeca su nekako prevagnula na kuću. Ja sam odrasla u kući i mislim da je to meni, odnosno nama, humaniji život", rekla je Zrinka Balić iz udruge Obitelji 3plus.

Iz Varaždina su odlučili svoj život preseliti u Zaprešić, a dugo su tražili dobru ponudu: "Cijene su iz našeg kuta gledanja ipak nerealne", rekla je.

Ekonomski institut i Ministarstvo graditeljstva saželi su tržište nekretnina u prošloj godini. Rasla je prodaja nekretna, ali i njihova cijena.

"Najnepovoljnije je kupiti nekretninu u Dubrovniku, odnosno u većini priobalnih jedinica lokalne samouprave. Najpovoljnije je kupiti nekretninu u Slavoniji", rekla je Ivana Rašić s Ekonomskog instituta.

Na istoku i u središnjoj Hrvatskoj prosječna cijena kvadrata stana iznosila je do 5000 kuna. U urbanim sredinama, ali i na Jadranu, cijena se penje i iznad 10.000 kuna. Dok je, primjerice, u centru Zagreba najviša prosječna cijena nešto više od 13 tisuća kuna, najskuplji je, definitivno, Dubrovnik, gdje kvadrat košta više od 15.000 kuna.

Naselje, ilustracija Cijene nekretnina u Hrvatskoj (Foto: DNEVNIK.hr)

"To je u biti jako očekivano zato šta je ekonomska aktivnost na Jadranu i u Zagrebu najveća. Ljudi tamo ostvaruju najveći dohodak. Potražnja i za stanovima i za zemljištima i poslovnim prostorima je veća", rekla je Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta.

Što se stanova tiče, najviše ih se prošle godine prodalo u Zagrebu. Slijede Split, Osijek, Zadar te Rijeka.

"U Rijeci cijene i prije ove korone nikad nisu divljale. Tržište je stabilno i oporavlja se", rekao je Branko Papeš, vlasnik agencije za prodaju nekretnina.

Glavno pitanje je hoće li zbog koronakrize padati cijene.

"Kada se ulazi u područje krize, prodavatelji se teško odlučuju na sniženje, nego radije određeno vrijeme trpe neprodaju svoje nekretnine i onda tek reagiraju", rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva.

Hoće li i koliko cijene padati vidjet ćemo, predviđaju stručnjaci, tek za nekoliko godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju