Ministarstvo graditeljstva i Ekonomski institut napravili su analizu stanja na tržištu nekretnina. Otkrili su da za novac kojim biste u Vukovarsko-srijemskoj županiji kupili kuću od 700, u Splitsko-dalmatinskoj možete dobiti 50 kvadrata.

Galerija


S troje male djece, za obitelj Balić najbolje rješenje stambenog pitanja bila je kuća.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkrivamo što zapravo stoji iza Vladinog plana najma stanova Slika nije dostupna Čime bi sve država mogla olakšati prodaju stanova?

"Kroz puno priče, djeca su nekako prevagnula na kuću. Ja sam odrasla u kući i mislim da je to meni, odnosno nama, humaniji život", rekla je Zrinka Balić iz udruge Obitelji 3plus.

Iz Varaždina su odlučili svoj život preseliti u Zaprešić, a dugo su tražili dobru ponudu: "Cijene su iz našeg kuta gledanja ipak nerealne", rekla je.

Ekonomski institut i Ministarstvo graditeljstva saželi su tržište nekretnina u prošloj godini. Rasla je prodaja nekretna, ali i njihova cijena.

"Najnepovoljnije je kupiti nekretninu u Dubrovniku, odnosno u većini priobalnih jedinica lokalne samouprave. Najpovoljnije je kupiti nekretninu u Slavoniji", rekla je Ivana Rašić s Ekonomskog instituta.

Na istoku i u središnjoj Hrvatskoj prosječna cijena kvadrata stana iznosila je do 5000 kuna. U urbanim sredinama, ali i na Jadranu, cijena se penje i iznad 10.000 kuna. Dok je, primjerice, u centru Zagreba najviša prosječna cijena nešto više od 13 tisuća kuna, najskuplji je, definitivno, Dubrovnik, gdje kvadrat košta više od 15.000 kuna.

Naselje, ilustracija
Cijene nekretnina u Hrvatskoj (Foto: DNEVNIK.hr)

"To je u biti jako očekivano zato šta je ekonomska aktivnost na Jadranu i u Zagrebu najveća. Ljudi tamo ostvaruju najveći dohodak. Potražnja i za stanovima i za zemljištima i poslovnim prostorima je veća", rekla je Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta.

Što se stanova tiče, najviše ih se prošle godine prodalo u Zagrebu. Slijede Split, Osijek, Zadar te Rijeka.

"U Rijeci cijene i prije ove korone nikad nisu divljale. Tržište je stabilno i oporavlja se", rekao je Branko Papeš, vlasnik agencije za prodaju nekretnina.

Glavno pitanje je hoće li zbog koronakrize padati cijene.

"Kada se ulazi u područje krize, prodavatelji se teško odlučuju na sniženje, nego radije određeno vrijeme trpe neprodaju svoje nekretnine i onda tek reagiraju", rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva.

Hoće li i koliko cijene padati vidjet ćemo, predviđaju stručnjaci, tek za nekoliko godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr