Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lovac iz Norveške protekli ponedjeljak uvečer, na Velebitu iznad Pazarišta, ubio je kapitalnog medvjeda teškog čak 320 kilograma.


Gost iz Norveške koji je želio ostati anoniman prošao je velik broj svjetskih lovišta, na ličko lovište stigao je u organizaciji zagrebačke lovačke agencije Hubertus, a ovo mu je prvi dolazak na Velebit iznad Pazarišta, piše Večernji list. Medvjeda je pri dobroj mjesečini čekao dva sata, a zapucao je tri puta.

Vezani članci Josip Brozičević, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Šef HGSS-a o brzini spašavanja: "U Hrvatskoj ne obavljamo noćne helikopterske akcije zbog neadekvatnih helikoptera" Velebit bogat divljači - 3 Kamere stigle i na Velebit: Pogledajte prizore koje prosječni posjetitelj našeg najmlađeg nacionalnog parka ne može vidjeti

Dvoje muškaraca jedva podigla šape

Norvežanin će se u svojoj domovini lovinu prijateljima pokazivati samo na fotografiji jer za nacionalne rekordere ne vrijedi pravilo iznošenja trofeja preko državne granice. Do problema je došlo prilikom transporta medvjeda jer su jedva dvojica odraslih muškaraca mogla podići medvjeđe šape. U pomoć su im priskočila tri šumara koji su životinju polegla u prikolicu te prebacili su dvorište lovca Miše Zalovića gdje su medjeva izmjerili, vagali i ocjenjivali.

Uspravljeni medvjed viši od dva i pol metra

Lovci tvrde da bi uspravljeni medvjed prelazio visinu od dva i pol metra, a od vrha nosa do vrha repa ima dva metra. Širina prednje šape je 17, a pandže 8 centimetara. Oderana medvjeđa koža, koja će krasiti prostorije muzeja Hrvatskoga lovačkog saveza, teži čak 65 kilograma.

Iz Lovačkog društva potvrđeno je da je noćas u području Mrkoplja, u blizini Delnica, lovac iz inozemstva ubio još jednog medvjeda. Iz neslužbenih informacija doznajemo da se također radi o kapitalcu.

'Ovdje se radi o ubojstvo životinje kojom bi se Hrvatska trebala ponositi, a ne ju samo držati na kovanici od pet kuna, već ju i zaštititi. Hrvatska ide u potpuno krivom smjeru jer ubijanje nevinih životinja naziva turizmom. To nije turizam kakav treba hrvatskim građanima', rekao je za Dnevnik.hr Luka Oman, predsjednik udruge prijatelja životinja.

' Umjesto da pozivamo ljude da se dive našoj prirodi, mi ih pozivamo da ubijaju životinje, što je sramotno. Gradimo turizam na ubijanju životinja radi nečije zabave, a sama riječ kapitalac, opisuje svirepost lovstva', dodao je Oman.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju