Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Norveška će Srbiji izručiti hrvatskog državljana Damira Siretu, optuženog za ratne zločine na Ovčari 1991., priopćilo je norveško ministarstvo pravosuđa.


Norveški sudovi su našli pravnu utemeljenost za izručenje Sirete (44) srbijanskim vlastima, a odluka ministarstva omogućuje da se proces izručenja završi u roku od četiri tjedna. U roku od tri tjedna Sireta može norveškom kralju uložiti žalbu na izručenje.

Vezani članci Kjelfossen (Foto: Screenshot/YouTube) Dronom snimio bajkoviti vodopad u Norveškoj, snimku je nemoguće opisati riječima Slika nije dostupna Podignuta optužnica protiv Damira Sirete

Sireta je 2000. godine na Županijskom sudu u Vukovaru osuđen u odsutnosti na 12 godina zatvora za ubojstvo jednog zarobljenika počinjeno 1991. u tom gradu.

Sireta je uhićen u Maysenu u Norveškoj 5. listopada 2006. temeljem međunarodne tjeralice koju je izdala RH, a Hrvatska je 31. listopada iste godine ministarstvu pravosuđa Kraljevine Norveške proslijedila molbu za njegovo izručenje s potrebnom dokumentacijom.

No, njegovo izručenje zatražila je i Srbija početkom prosinca 2006. godine. Sud za ratne zločine u Beogradu optužio je Siretu da je bio pripadnik skupine koja je pogubila 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara u studenome 1991.

'Mi smo utvrdili da teže optužbe koje mu se stavljaju na teret dolaze iz Srbije', rekla je dužnosnica norveškog ministarstva pravosuđa Wenche Kvernland objašnjavajući odluku.