Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mirko Norac za manje od mjesec dana steći će prava za uvjetni otpust. To znači da bi ostatak kazne mogao odslužiti na slobodi u Sinju. Norac se u međuvremenu oženio, dobio dijete, a to su samo neke od olakotnih okolnosti koje će se navesti u molbi za uvjetni otpust.


Mirko Norac već je gotovo deset godina u zatvoru. Točnije, 19-tog veljače odslužit će dvije trećine kazne za ratne zločine na gospićkom području i Medačkom džepu. Odvjetnik umirovljenog generala podnijet će molbu u kojoj će kao razlog za uvjetni otpust navesti uzorno ponašanje te nemogućnost ponavljanja zločina.

Vezani članci Dragan Vasiljković na suđenju za ratni zločin (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Novi pokušaj: Kapetan Dragan od suda traži da ga pusti na slobodu! Slika nije dostupna Završen žalbeni postupak u predmetu 'Medački džep'

>> Odvjetnik će zatražiti prijevremeno puštanje Norca

'Kako se radi o nečemu što se događalo za vrijeme rata apsolutno se to više ne može događat treće je obiteljski život koji je izuzetno važan', rekao je Vlatko Nuić, odvjetnik Mirka Norca. O molbi odlučuje povjerenstvo koje imenuje ministar pravosuđa u kojem sjede dva vrhovna suca, osoba iz državnog odvjetništva, ravnatelj uprave za zatvorski sustav te sudac izvršenja.

 

Podnesen i zahtjev za ublažavanjem kazne

Kaznionica prosljeđuje povjerenstvu molbu za uvjetni otpust ali i svoje mišljenje. 'To mišljenje sadrži opće podatke o zatvoreniku, kaznenom djelu, podatke da li je osuđivana, amnestičke i dijagnostičke podatke, mišljenje o uvjetnom otpustu kaznionice jer oni najbolje poznaju tu osobu', ističe Branko Peran, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav.

Povjerenstvo u kaznionici razgovara s osuđenikom. Nakon toga donosi odluku. Ukoliko ga se pusti da kaznu služi na slobodi, u kućnom okruženju postoje stroga pravila. 'Propiše mu se da ne smije posjećivat određena mjesta, da se mora javljati Centru za socijalnu skrb, policiji, sucu izvršenja, jer ga oni svi nadziru', dodaje Peran.

Može dobiti elektronsku narukvicu za praćenje. Nakon pravomoćnosti presude, podsjeća Nuić, podnesen je zahtjev i za ublažavanje kazne zbog novih okolnosti. 'To je okolnost da se general u međuvremenu oženio i dobio dijete. Mi ne trebamo zaboraviti da je izrečena maksimalna kazna od 15 godina iako je utvrđen čitav niz olakotnih okolnosti', podsjeća odvjetnik Nuić. Do sad su i svi haški osuđenici pušteni nakon što su odslužili dvije trećine kazne. Takvo pravilo postala je praksa da je puštena čak i Biljana Plavšić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju