Gužve na cestama, ilustracija
Gužve na cestama, ilustracija Foto: Zarko Basic/Pixsell

Opći njemački automobilski klub (ADAC) u četvrtak upozorava na prevarante na cestama u Hrvatskoj i drugim dijelovima jugoistočne Europe, koji se lažno izdaju za pomoć na cesti.


''Prevaranti, osim u Mađarskoj i Srbiji, sada pojačano djeluju i u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji'', stoji u priopćenju najvećeg europskog automobilskog kluba ADAC.

Upozoravaju da prevaranti koriste vozila koja su vrlo slična vozilima klubova za pomoć na cesti i koji natpisima sugeriraju da rade po nalogu ADAC-a.

Gužve na granicama, Bajakovo Kolone na granicama sve dulje, na ulazak u Hrvatsku čeka se i po tri sata. Iz HAK-a poručuju da gužve ne povezuju s lokalnim izborima

I navodni 'mehaničari' su često odjeveni u kombinezone s ADAC-ovom oznakom.

Prevaranti često na samim auto cestama vrebaju automobile s kvarom i pritom čak specijalnim uređajima ometaju mobilno telefoniranje kako vozači pokvarenog vozila ne bi mogli nazvati pravu pomoć na cesti, navodi se u priopćenju.

ADAC upozorava svoje članove da partneri ovog automobilskog kluba u inozemstvu nikada na licu mjesta neće tražiti naplatu usluge, nego se ona obračunava preko samog ADAC-a.

Gužve na cestama, ilustracija
Kolone Foto: Screenshot/HAK

Isto tako se, u slučaju većeg kvara, popravak vrši u radionicama koje su provjerene i koje su s ADAC-om sklopile ugovor.

Lažna pomoć na cesti vozilo često otpremi u radionicu koja za uslugu naplati znatno veći iznos od uobičajenog.

Njemački automobilski klub isto tako svoji članovima preporučuje da svoje vozilo nikad noću na odmorištima ne ostavljaju bez nadzora, jer su zabilježeni slučajevi u kojima su tijekom noći automobili manipulirani da bi nakon toga isti manipulatori pojavili kao ''pomoć na cesti''.