Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratifikacija pri kraju

Nizozemska: Hrvatski pristupni ugovor u rukama senata i kraljice Beatrix

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon današnje ratifikacije u donjem domu parlamenta, hrvatski je pristupni ugovor u rukama nizozemskog senata, a zatim i kraljice Beatrix, koja bi svojim potpisom trebala okončati proceduru potvrđivanja.

Donji dom nizozemskog parlamenta potvrdio je u utorak hrvatski pristupni ugovor većinom od 118 glasova od njih 150, priopćeno je iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tijekom plenarne rasprave održane prošli utorak, nizozemski ministar vanjskih poslova Frans Timmermans je pohvalio hrvatske napore u ispunjavanju vrlo zahtjevnih uvjeta za članstvo te naglasio kako je "Hrvatska već prije pristupanja tamo gdje bi trebala biti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Kako očekujete da će se riješiti spor sa Slovenijom? Slika nije dostupna Analiza slovenskih medija 'Danas će možda doći do početka kraja spora oko Ljubljanske banke'

>> Nizozemska veleposlanica: Hrvatska je općenito spremna za EU

Nakon današnje potvrde Zakona u Zastupničkom domu, isti treba još potvrditi Senat, a po završetku parlamentarne procedure ugovor još mora potpisati kraljica.

Osim Nizozemske, postupak ratifikacije hrvatskog ugovora moraju dovršiti još Njemačka, Belgija, Danska i Slovenija, koja ga još nije ni započela.

Za rješenje pitanja slovenske ratifikacije sa zanimanjem se očekuje sastanak između prve potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i njezinog slovenskog kolege Karla Erjavca u srijedu u Otočcu ob Krki. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene