Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenjaju navike

Nisu samo Hrvati lukavi: I turisti otkrili spajanje praznika i vikenda!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci ukazuju na promjene navika turista. Oni koriste kraći godišnji odmor, ali ga raspoređuju tijekom godine te spajanjem blagdana ili vikenda, dobivaju zapravo u totalu više dana odmora i raznovrsniju razonodu.

Primjerice, dok su 1989. godine turisti u Hrvatskoj boravili prosječno sedam dana, prošle godine taj je broj pao na pet. No, ova je sezona pokazala da turisti mijenjaju svoje navike putovanja. Masovno su počeli dolaziti prije, već početkom srpnja. Putovanja su im kraća, ali češća.

Pročitajte i ovo Dubrovnik - 2 Niže cijene Zimi je omiljena destinacija Hrvata: "Da smo planirali, ne bi ovako dobro ispalo" Ameriknaci i Hrvatska - 4 Koliko dnevno troše? Naš biser Amerikancima je obožavana destinacija: "Kad im to spomenemo, oni su fascinirani"

'Prosječan broj dana ostanaka na destinaciji danas je oko 3 i pol dana, za razliku od prije 10 ili 15 godina kada je to bili više od 10 dana. Današnji turisti putuju učestalije i višekratno tijekom godine čime zračnom prometu donose dodatne zahtjeve', kazao je Tonči Peović, direktor Zračne luke Zagreb.

Druga polovica srpnja pokrenula je pravi desant turista na Hrvatsku. Skoro svi idu na more i prolaze kroz naplatu na Lučkom. Brojke pokazuju da turista ima više nego prošle godine. 'Ovaj vikend očekujemo ukupno oko 215.000 vozila prema moru i ka unutrašnjosti. To je nekakvih 12 posto više od prošlog vikenda, a 5 posto od vikenda u istovrijeme prošle godine', kazao je Nil Marović, voditelj smjene NP Lučko.

Sve više putnika na obalu stiže zrakom. Zadarska zračna luka puna je gostiju koji su oduševljeni Hrvatskom. 'Kod vas je jako lijepo. Ljudi su jako pristojni. More je vrlo čisto', kazala je jedna turistkinja.

Osim što putuju češće putuju, turisti na putu prema moru po nekoliko dana ostaju u Zagrebu. Tako i četiri mlade Španjolke koje će se na putu prema obali malo upoznati s metropolom. Prespavat će u ostelu koji je vikendima krcat strancima. 'Hodale smo malo po starom dijelu grada i stvarno nam se svidjelo. Dosita je jako lijepo i zeleno i vrijeme je jako dobro za odmor', kazale su Španjolke.

I hostel 'Goli i bosi' u Splitu radi punom parom. Broj njihovih gostiju također je u porastu. 'Što se tiče novih trendova u turizmu, moglo bi se reći da imamo nešto više gostiju iz istočnih zemalja', kazao je Ante Kotarac iz hostela 'Goli i bosi'. 

Turisti možda mijenjaju navike i učestalost putovanja, ali onu glavnu sigurno ne - da vrijeme svog ljetnog odmora provedu upravo u Hrvatskoj.

Do 2003. godine Hrvatska i Turska su imale sličnu dinamiku rasta dolazaka turista, ali nakon toga Turska pa čak i Bugarska, napravile su puno jači iskorak od Hrvatske.
Ključ leži u tome što je Turska puno otvorenija za strane investitore koji tamo s lakoćom pokreću ogromne projekte - grade hotelske resorte i tako privlače puno gostiju što im itekako diže rast BDP-a.

U Hrvatskoj nažalost svaki veći projekt teško prolazi. Uvijek negdje zapinje i trenutno postoji više planova za gradnju turističkih sadržaja vrijednih po pola milijarde eura koji su jednostavno na čekanju.

No, iako se Hrvatska uglavnom nalazi na sredini ili dnu mnogih ljestvica, kada je riječ o turizmu i o broju turista za sada držimo sjajno drugo mjesto na Mediteranu. Primjerice, iza sebe smo ostavili Tursku, a glavni konkurenti poput Talijana i Grka bilježe pad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene