Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Borisa Tadića sutra će u Vukovaru čuvati gotovo 1.000 policajaca i pripadnika sigurnosnih službi.


Neslužbeni posjet srbijanskog predsjednika Vukovaru i Ovčari, spada u najzahtjevnije protokolarne i najrizičnije sigurnosne posjete, poput papinih ili putovanja američkog predsjednika. U Vukovaru stoga već danima borave pripadnici hrvatskog i srbijanskog osiguranja.

Vezani članci Vukovarski vodotoranj - 2 Prestižno društvo: Vodotoranj u Vukovaru stao uz bok Eiffelovom tornju te velebnom Burj Khalifi iz Dubaija Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...''

U Vukovaru traje završno čišćenje, središte grada predsjednike će dočekati bez trunke odbačenog smeća ili korova. Ubrzano se asfaltira i uređuje trajektno pristanište, gdje će hrvatski predsjednik dočekati srpskoga gosta.

Policija na nogama, u automobilima, na moticiklima. U središtu grada sutra je zabranjeno parkirati. Promet će teći, ali usporeno. 'Ako i dođe do obustave prometa, ona će trajati ne duže od 15 do 20 minuta', rekao je Berislav Šarić iz PU vukovarsko- srijemske.

>> Vukovarci posebno odobravaju Tadićev dolazak

>> 'Tadićev dolazak je simbolika, ali simbolika koja puno znači'

Iz grada se uklanjaju i žardinjere s cvijećem. Sigurnosne službe ništa ne prepuštaju slučaju. 'Ovo treba smatrati visokorizičnim posjetom', rekao je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović. Vukovar stoga već tjednima 'češljaju' pripadnici hrvatskog i srbijanskog osiguranja. Njihov je broj tajna, no stručnjaci ne dvoje. 'Za jedan ovakav susret može biti od 600 do 800 ljudi', dodao je Marjanović.

Jedan pije rashlađenu vodu, a drugi bez leda

Škole, vrtići i trgovine, radit će uobičajeno. Gradska uprava sutra neće primati građane, posvetit će se samo dvojici predsjednika. 'Predsjednicima ćemo poslužiti samo kavicu i vodu', rekao je Tomislav Čorak, službenik za odnose s javnošću.

Bilo je i sitnih zahtjeva. 'Jedan predsjendik pije rashlađenu vodu, drugi bez leda', dodao je Sabo. Tadićev posjet Vukovaru je neslužben. Stoga se u gradu neće vijoriti srbijanska zastava.
Turisti će mjesto masovne grobnice morati zaobići.

Na Ovčari će sutra biti mjesta samo za jednu povijesnu fotografiju.