Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo je visokorizični posjet'

Ništa se ne prepušta slučaju: Visoko osiguranje za Tadićev dolazak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borisa Tadića sutra će u Vukovaru čuvati gotovo 1.000 policajaca i pripadnika sigurnosnih službi.

Neslužbeni posjet srbijanskog predsjednika Vukovaru i Ovčari, spada u najzahtjevnije protokolarne i najrizičnije sigurnosne posjete, poput papinih ili putovanja američkog predsjednika. U Vukovaru stoga već danima borave pripadnici hrvatskog i srbijanskog osiguranja.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

U Vukovaru traje završno čišćenje, središte grada predsjednike će dočekati bez trunke odbačenog smeća ili korova. Ubrzano se asfaltira i uređuje trajektno pristanište, gdje će hrvatski predsjednik dočekati srpskoga gosta.

Policija na nogama, u automobilima, na moticiklima. U središtu grada sutra je zabranjeno parkirati. Promet će teći, ali usporeno. 'Ako i dođe do obustave prometa, ona će trajati ne duže od 15 do 20 minuta', rekao je Berislav Šarić iz PU vukovarsko- srijemske.

>> Vukovarci posebno odobravaju Tadićev dolazak

>> 'Tadićev dolazak je simbolika, ali simbolika koja puno znači'

Iz grada se uklanjaju i žardinjere s cvijećem. Sigurnosne službe ništa ne prepuštaju slučaju. 'Ovo treba smatrati visokorizičnim posjetom', rekao je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović. Vukovar stoga već tjednima 'češljaju' pripadnici hrvatskog i srbijanskog osiguranja. Njihov je broj tajna, no stručnjaci ne dvoje. 'Za jedan ovakav susret može biti od 600 do 800 ljudi', dodao je Marjanović.

Jedan pije rashlađenu vodu, a drugi bez leda

Škole, vrtići i trgovine, radit će uobičajeno. Gradska uprava sutra neće primati građane, posvetit će se samo dvojici predsjednika. 'Predsjednicima ćemo poslužiti samo kavicu i vodu', rekao je Tomislav Čorak, službenik za odnose s javnošću.

Bilo je i sitnih zahtjeva. 'Jedan predsjendik pije rashlađenu vodu, drugi bez leda', dodao je Sabo. Tadićev posjet Vukovaru je neslužben. Stoga se u gradu neće vijoriti srbijanska zastava.
Turisti će mjesto masovne grobnice morati zaobići.

Na Ovčari će sutra biti mjesta samo za jednu povijesnu fotografiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene