Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kerum 'raspoložen' prvi radni dan

'Nisam na vašem platnom spisku da čitav dan poziram'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi splitski gradonačelnik Željko Kerum, odradio je jučer svoj prvi dan u Banovini. Na poslu se pojavio nekoliko minuta nakon 8 sati.

Kerum tvrdi da se bacio na posao i to na 'rješavanje podstanara i izmišljanje posla za nezaposlene'. Imao je i prvo protokolarno druženje, s britanskim znanstvenikom svjetskog glasa Timom Huntom, molekularnim biologom i dobitnikom Nobelove nagrade iz područja medicine 2001. godine. Kerum je bio toliko zainteresiran za mišljenje Nobelovca da je čak i sam postavio pitanje na pres konferenciji: ‘Kroz vaš rad, odnosno uspjeh u radu jesu mediji prema vama bili dobro raspoloženi ili kritični? Mene interesira, pameti nikad dosta.’ Kerum je Nobelovcu čak i sam postavio pitanje na pres konferenciji, no izgleda samo kako bi izrazio svoje nezadovoljstvo čestim novinarskim upitima. Posebno ga je naljutilo što novinari stalno postavljaju pitanje je li riješio prijenos svog vlasništva kako bi ispoštovao zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nema otimačine' Razumije li Kerum sukob interesa? Slika nije dostupna Treba vratiti uloženo Kerum spašava svoju Fani

'Vi postavljate preduga pitanja i to je gubljenje energije. Ja radim u skladu sa propisima. Ja nisam na vašem platnom spisku da po cijeli dan vama poziram i da vam dajem izjave. Dakle, što se tiče toga, sve u pitanju propisa će biti izvršeno', kazao je novinarima Kerum.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa nalaže da u roku od trideset dana preda imovinsku karticu, u kojoj ne smije biti vlasničkog udjela u tvrtkama većeg od 0.5 posto. 'Nema ni govora o tome da se dužnosnici odriču svoje imovine, niti oni prenose imovinu na nekoga, oni samo prenose upravljačka prava', rekao je Boris Buklijaš, dekan pravnog Fakulteta u Splitu. Što znači pravo odlučivanja, davanja direktiva, sklapanja ugovora i tome slično. Isti zakon također kaže da građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba, a nastupajući u javnosti dužnosnici su dužni istinito i potpuno odgovoriti na pitanja o imovini, ma koliko god se gospodin Kerum ljutio na novinarska pitanja.

Novinarima je potvrdio kako se već rješava i ono što je najavio, da će sva splitska djeca imati mjesto u vrtiću. 'To je već riješeno, donesena je odluka, ne mislite vi da ću ja valjda raditi detalje, postoje ljudi koji će to odraditi, ako netko treba napraviti sanitarni čvor, ne mislite valjda da ću ja to odraditi', rekao je Kerum.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene