Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Na rubu životne katastrofe

Grmoja poručio: "Tražimo da Vlada u roku od 30 dana objavi svoj sporazum s bankama"

Nikola Grmoja
Nikola Grmoja Foto: Damjan Tadic/Cropix
"Tražimo da Vlada u roku 30 dana objavi svoj sporazum s bankama", poručio je uoči subotnjeg prosvjeda Udruge Franak Mostov zastupnik Nikola Grmoja, te je izvijestio kako je u saborsku proceduru jučer upućena Interpelacija o postupanju Vlade vezano za slučaj franak.

Interpelaciju su potpisali predstavnici svih oporbenih stranaka osim Centra, rekao je Mostov zastupnik Nikola Grmoja na konferenciji za novinare.

Pojasnio je i kako je interpelacija podnesena zbog postupanja Vlade vezano uz potporu bankama koju je Vlada dala u postupku pred Sudom EU, a na štetu 55 tisuća korisnika kredita u švicarskim francima koji su konvertirali te kredite. Radi sporazuma između Vlade i banaka, banke su odustale od tužbe protiv RH.

"Tražimo da se na sjednici Hrvatskog sabora otvori ova rasprava. Vlada mjesecima odbija odgovoriti na koji način se dogovorila s bankama, te time otkloniti sumnju da im je dala potporu, na štetu korisnika kredita", poručio je.

Na brojne zahtjeve udruga kao i njegovo zastupničko pitanje da se sporazum objavi Vlada, kaže Grmoja, šuti.

Pita se i zašto bi Vlada tajila dogovor s bankama ako je on koristan za RH, građane i korisnike kredita.

Naveo je kako je u obrazloženju istaknuto da je preko 100.000 građana ugovorilo s bankama u RH, a koje su u stranom vlasništvu, kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima, te su došli u vrlo nezavidnu situaciju na rubu životne katastrofe, jer je franak u svojim najvećim vrijednostima narastao i do 70 posto, a premijer i resorni ministri nisu poduzeli ništa kako bi olakšali građanima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 260 milijardi franaka Švicarska osigurala trećinu BDP-a za spašavanje Credit Suissea: "Zašto koriste javni novac da bi spasili banku za ultrabogate?"

"Takav stav kao i vrlo izvjesna potpora Vlade bankama, u postupcima pred međunarodnim sudovima i institucijama, razlozi su za ostavku Andreja Plenkovića i cjelokupne Vlade", smatra.

Pročitajte i ovo Prosvjed Udruge Franak Bivši korisnici kredita HUB: "Neprimjeren pokušaj manipulacije. Ovakvom odlukom Vrhovnog suda nije se ništa promijenilo"

"U zaključcima smo naveli da Hrvatski sabor obvezuje Vladu da u roku od 30 dana, putem nadležnog ministarstva i drugih tijela javne vlasti, poduzme ili saboru predloži donošenje mjera za zaštitu korisnika kredita sa valutnom klauzulom švicarski franak, te da Vlada u roku od 30 dana objavi javnosti tekst sporazuma na temelju kojeg su banke OTP, RBA, PBZ, ZABA, Erste i Sberbank odustale od tužbe protiv RH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova", istaknuo je Grmoja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene