Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEZAPAMĆENE SUŠE

Voda iz jezera ipak sačuvala urod ogulinskog kupusa: "Skupo je i teško..."

Aktualno Galerija Marinko Sabljak Marinko Sabljak Foto: DNEVNIK.hr Ogulinsko zelje - 1 Ogulinsko zelje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ogulinsko zelje - 2 Ogulinsko zelje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ogulinsko zelje - 3 Ogulinsko zelje - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Ogulinsko zelje - 4 Galerija 1/7 >>
Meteorolozi najavljuju dolazak još jednog toplinskog vala zbog kojeg su poljoprivrednici diljem svijeta na koljenima. Reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen javio se uživo iz Ogulina, gdje su podbacili urodi kupusa.

Meteorolozi najavljuju dolazak još jednog toplinskog vala. Poljoprivrednici diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, na koljenima su. Urodi su podbacili, nema namirnice kojoj odgovara ovakva suša. Slabiji će biti i prinos kupusa.

Reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen javio se iz Ogulina. 

On je kazao kako će zelja biti, ali ne u onim količinama na koje smo navikli. Razgovarao je s proizvođačem ogulinskog kupusa Marinkom Sabljakom.

Na pitanje bi li uopće bilo zelja da u blizini nema jezera Sabljaci i da dvije hidroelektrane nisu u remontu, kazao je kako bi ga bilo puno manje nego sada.

"S obzirom na to da je jezero puno i HEP nema proizvodnju struje, prešutni je dogovor da proizvođači kupusa mogu koristiti vodu iz jezera za navodnjavanje svojih površina", rekao je te dodao kako svaki proizvođač na svoj način navodnjava: kupuju cisterne različite veličine, kao i pumpe, no bore se i uspjeli su dobrim dijelom spasiti urod zahvaljujući vodi iz jezera Sabljaci. 

Vode ima dovoljno, ali ne i mehanizacije. Ipak, nemaju svi jednake mogućnosti za navodnjavanje.

Pročitajte i ovo Posljedice suše Jeste li znali? Meteorolog pokazao zastrašujući fenomen: Suše su opasnije nego što mislimo

Pročitajte i ovo Tržnica 25 posto Omiljena zdrava namirnica značajno poskupljuje: "Rastu troškovi goriva, skladištenja..."

"Kad bi se uz pomoć jednice lokalne samouprave ili organiziranje više proizvođača taj dio donio tu bliže i napravila akumulacija od pet, šest tisuća kubika ili nekoliko takvih, onda bi se moglo lakše navodnjavati", istaknuo je Sabljak, pojasnivši kako proizvođače košta i gorivo i vrijeme koje gube dva čovjeka za veču parcelu.

"Skupo je i teško je, ali je ipak voda iz jezera sačuvala taj urod", zaključio je.

Fali zelene mase i nije razvijena, pa je zelje podložno nametnicima, s njiva će biti malo kupusa. Za čitavu Hrvatsku ipak će biti dovoljno kupusa. Sada su rane sorte koje su najviše izložene suši. Očekuje se da će one kasnije sorte ipak dati svoj puni prinos. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene