Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak 24 posto manje dozvola

Nikad lošije stanje u građevinarstvu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porazni podaci za hrvatsko građevinarstvo! Posla nema, radovi stoje. Država je izdala čak 24 posto manje je odobrenja za građenje u lipnju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle. Nikad manje.

Vlada bi zasigurno mnogo toga htjela učiniti da popravi loše statistike, ali malo toga može napraviti kad je blagajna prazna.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Evergrande Duboka kriza Težak udarac za drugu ekonomiju svijeta: Div nagomilao 300 milijardi dolara duga i ide u likvidaciju!

>> Vjetar u leđa građevinarstvu: Projekt 500 fasada

Kad nema onih kapitalnih investicija, o kojima ovisi gospodarski život zemlje, Vlada je krenula s malim projektima. Najavljena je obnova fasada škola, gradnja hidroelektrana, vjetroelektrana, sportskih dvorana i pruga.

Sve bi to možda imalo izgleda prije četiri ili pet godina, kad smo imali povoljne uvjete za kreditiranje, ali sada doista ne možemo očekivati da nam fasade riješe gospodarske probleme.

Tu je poticajna stanogradnja, građanima se subvencioniraju četiri godine rate kredita, a građevinarima pomaže da prodaju stanove i možda se odluče na nova ulaganja, što je pokrenula još HDZ-ova Vlada. Usporena i skupa birokracija s dozvolama samo otežava stvar.

'Nijedan od tih projekata sam za sebe neće pokrenuti građevinski sektor. To su projekti koji danas trebaju zaustaviti pad. A oni veliki investicijski projekti, kao što su nekada bile autoceste, a danas energetski sektor, trebale bi pokrenuti rast', rekao je Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva.

Što se trenutačno gradi? 469 dozvola izdalo se za novogradnju, a 99 za rekonstrukciju. Prema odobrenjima u lipnju 2012. predviđena je gradnja 580 novih stanova, s prosječnom površinom od 95 četvornih metara. Za spas sektora to je nedovoljno.

Tamo gdje se počelo graditi, radovi su uglavnom stali. Samo je u ovoj godini bez posla ostalo oko 5000 zaposlenih u građevinskom sektoru, a od kada je prije četiri godine započela kriza, čak 30 tisuća radnika ostalo je bez radnog mjesta.

Zaustavljanje crnog niza ministar Vrdoljak najavljuje već za 6 mjeseci. 'Ja sam uvjeren da ćemo prvo tromjesečje sljedeće godine imati u plusu, a da ćemo nulu imati u zadnjem tromjesečju ove godine', kaže ministar. A da bi se građevina ponovno prometnula u lokomotivu cijelog gospodarstva, očito će trebati proći i godine.

I prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavljivao je da će otići iz Vlade, ukoliko kapitalne investicije ne zažive do rujna. Pošto je očito da rezultata neće biti, barem ne još, i sam je prolongirao taj rok.

A dok nema velikih projekata koje sami potičemo, nema ni ulagača kojima smo zanimljivi, čime tržište nastavlja strmoglavi pad, baš kao što je ovaj pad u građevini, zbog čega automatski svi lošije živimo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene