Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istarski dragulj

Prodaju ga za 10 eura po kilogramu, a ode i prije nego što je ubran: "Najgore je to što moramo odbijati ljude"

Aktualno Galerija Nickol Udovičić, proizvođač istarskog češnjaka Nickol Udovičić, proizvođač istarskog češnjaka Foto: DNEVNIK.hr Nikad dosta istarskog češnjaka - 1 Nikad dosta istarskog češnjaka - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nikad dosta istarskog češnjaka - 2 Nikad dosta istarskog češnjaka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nikad dosta istarskog češnjaka - 3 Nikad dosta istarskog češnjaka - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Nikad dosta istarskog češnjaka - 4 Galerija 1/6 >>
Istarski češnjak je iznimno tražen na tržištu, a proizvođači ga prodaju unaprijed. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Za istarsko ulje, tartufe, boškarina znaju gurmani diljem svijeta. Među poznatim proizvodima je i istarski češnjak čiji se svaki proizvedeni režanj proda gotovo prije nego što je ubran.

Potražnja za istarskim češnjakom je tolika da telefon za rezervacije počinje zvoniti čim ga se stavi u zemlju.

"I nakon što se prodaju zadnje glavice stalno dolaze upiti, pitaju kad će se vaditi, koliko će ga biti, može li se naručiti", rekao je Nickol Udovičić, proizvođač istarskog češnjaka koji vrlo brzo ostane bez češnjaka kojeg je zasadio. Ovih dana Udovičić kreće u berbu, nada se da će ubrati oko pola tone. Cijena će mu, kaže, biti 10 eura po kilogramu.

Pročitajte i ovo Hakerski napad DDoS napad Hakeri napali internetske stranice hrvatskih institucija! Ministar Habijan za DNEVNIK.hr: "Službe su odmah reagirale, sad je na forenzici..."

Kad se sve zbroji i oduzme, u Istri se češnjaka proizvede tek oko 10 tona na godinu što je premalo s obzirom na potražnju.

Andrea Manzin je svoj istarski češnjak izvadio prije tjedan dana: "To što je najgore u poslu je da moramo odbijati ljude, koliko posadimo, posadimo i toliko prodamo. Ja ga prodajem za 13 eura po kilogramu i sve prodamo."

I na tržnici je jako tražen. Stranci ga kupuju i nose kući. A domaći će rado dati koji euro više za njega jer su svjesni da se pod njegovom etiketom prodaje svašta, zato treba biti pažljiv, kažu na tržnici. "U ukusu je razlika, on ima jedan specifičan i okus i miris i kad ga se čisti onda se prsti lijepe, po tome se raspoznaje. Ima i jači okus", rekla je prodavačica na tržnici Vanja.

Pročitajte i ovo Marijana Grbeša-Zenzerović, FPZG Grbeša za Dnevnik Nove TV Stručnjakinja o Milanovićevoj objavi kandidature: "Jedno je pitanje ključno"

Iz godine u godine broj proizvođača raste, kao i količine istarskog češnjaka, ali i dalje nedovoljno da bi pokrili apetite tržišta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene