Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo

Nije vatra, ali gori. Što bi to moglo biti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije vatra, ali gori. Bez začina neka jela ne bi bila ono što jesu. A neki začini prave su bombe!

Kako nešto proglasiti najljućim na svijetu egzaktan je podatak. Ljutina se mjeri Scovilleovom skalom. Ovom mjernom jedinicom mjeri se količina kapsaicina u ljutim papričicama.
Pa je tako tabasco, za koji će mnogi reći da je ubojito ljut, tek pri dnu ljestvice, a jačina mu iznosi do 800 Scovillea.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima"

Najljuća meksička papričica habanero iznosi do gotovo 600 tisuća Scovillea. Jačina kapsaicina se ne može isprati ni nakon nekoliko dana pranja ruku. Ipak ljutoljupcima to donosi zadovoljstvo. Viktor uzgaja i najljuće papričice na svijetu - mala crvena bomba zove se Naga viper ili Bhut jolokia i dolazi iz Indije. A razlog zašto i najveća životinja na svijetu od nje bježi, leži u tome što ima jakost više od MILIJUN Scovillea.

Znanstvenici su izračunali da je za 10 grama ove papričice potrebno 10 tisuća litara vode kako bi nestala ljutina. Iznad nje je samo suzavac za samoobranu. U našim ustima postoje receptori za hladno i toplo. Ljute namirnice aktiviraju senzore za toplinu, stoga i ne čudi da kada pojedemo ljutu papričicu kažemo kako nam gori u ustima. Kada se to dogodi, najčešće posežemo za vodom. Je li to pravi odabir? Ekipa Provjerenog odlučila je napraviti test.

Marko i Bojan, obožavatelji ljute hrane u tome su nam pomogli, hrabro su pristali isprobati najljuće papričice na svijetu - Jalapeno, Habanero i Nagi. Kada jedemo ljutu hranu, u našem tijelu stvara se fiziološka reakcija - ubrzava se puls, metabolizam također, a i pojačano se znojimo - svi ti simptomi prisutni su i kada vodimo ljubav. Ljute papričice su moćan afrodizijak.

Najljuće kuhinje svijeta su indijska, tajlandska, meksička, a na četvrtom mjestu smjestila se mađarska. No i jedno hrvatsko jelo stoji uz bok najljućim specijalitetima - fiš paprikaš! Kada osjetite djelovanje kapsaicina, Meksikanci za to imaju naziv - reći će vam jednostavno da ste dobili 'poljubac vraga'. Gazirana pića samo potiču paljenje, ali ne toliko kao voda.

S obzirom na to da je kapsaicin eterično ulje, voda se s njim ne može pomiješati, a okus ljutine se raširi ustima. Jedino rješenje za paljenje u ustima su mliječni proizvodi. Za kapsaicin jednostavno možemo reći - koliko je ljut, toliko je i zdrav. Koristi se u terapijama mršavljenja jer potiče potrošnju kalorija, sprječava razvoj loših mikroorganizama u našem probavnom sustavu. Najnovija istraživanja pokazala su da je zapravo snažan analgetik.

Što jedete više ljute hrane, organizam se na to privikne i tolerancija na ljutinu se povećava. Ipak s opasnim okusnim bombama kao što je Naga papričica ne treba se igrati, samo mali komadić dovoljan je za ovakvu reakciju.

Ljuto je zdravo, potiče dobro raspoloženje, a ponekad i smiješno. Jer koliko god je mala, ljuta papričica uvijek vam sprema veliko iznenađenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene