Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Autor Milan Bandić

Reakcije građana na zagrebački "Vodič protiv korupcije": "Zapravo se sprda sa svojim građanima, što radi već dulje vrijeme"

Vodič za suzbijanje korupcije - 2
Vodič za suzbijanje korupcije - 2 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Milan Bandić Milan Bandić Foto: DNEVNIK.hr Vodič za suzbijanje korupcije - 2 Vodič za suzbijanje korupcije - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Vodič za suzbijanje korupcije - 1 Galerija 1/3 >>
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, inače Uskokov optuženik, kaže da je osobno napisao Vodič protiv korupcije i da ga se u radu itekako pridržava. Evo što u njemu piše.

Došlo vam je da nekoga podmitite? Namjestite nekome posao preko veze, date posao nekoj tvrtki mimo javnog natječaja, a naprosto se ne znate oduprijeti takvoj pojavi?

Da vam pomogne, Grad Zagreb je osmislio jedan priručnik i nazvao ga Vodič za suzbijanje korupcije. Na 30-ak stranica donosi detaljne upute.

Viktoriji iz Zagreba to je smiješno. "Grad Zagreb je izdao Vodič za suzbijanje korupcije? To mi je smiješno jer čujem iz različitih izvora da je puno korupcije u Zagrebu", kaže Viktorija.

"Mislim da bi ga prvi Bandić trebao pročitati", smatra Kristina iz Zagreba.

"Ja to živim, ja to ne trebam čitati, ja sam autor toga i u Zagrebu vlada nulta stopa tolerancije prema nepodopštinama svih vrsta", kaže Bandić.

"Pa onda je vjerojatno dobar. Ja mislim da ga se treba onda svatko pridržavati", dodaje Kristina.

"Zapravo se sprda sa svojim građanima, što već radi dulje vrijeme", uvjerena je Jadranka.

Puno toga, kaže priručnik, može ukazivati na korupciju, pa tako i primjerice zapošljavanje bliske rodbine u tvrtkama dobavljačima.

Podsjećamo, da su se na suđenju za aferu Agram prošle godine u travnju slušale snimke nastale prisluškivanjem. Na njima se moglo čuti kako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić urla na svoje suradnike, dogovora zapošljavanja u gradskoj upravi i koeficijente zaposlenika te kako se izmišljaju radna mjesta.

Na pitanje o tome, Bandić odgovara: "Ja ne dogovaram, ja se koristim svojim ovlastima. To nije sporno. Neće Nova TV meni zapošljavati, neće mi zapošljavati ulica", rekao je Bandić.

Nadalje, kaže priručnik, na korupciju ukazuje i davanje prednosti poduzećima bez objektivnih razloga te izbjegavanje postojećih propisa o dodjeli poslova.

Podsjećamo na suđenju za aferu Agram također smo mogli čuti zamjenika ravnateljice USKOK-a Svena Miškovića kako čita dijelove optužnice:

"Po žurnom postupku i bez provedbe propisanog javnog natječaja dodijelili članicama CIOS grupe pod uvjetima koji će odgovarati dozvolama i mogućnostima društva", naveo je tada Mišković, a Bandić izjavio kako se ni po jednoj točki optužnice ne osjeća krivim.

Korupcija ponekad cvjeta ispred nas, a da toga nismo svjesni ili ne želimo biti svjesni, kaže priručnik, odnosno sam njegov autor Milan Bandić, koji je, kako kaže, napisao priručnik.

Ali, naravno nudi i rješenje - kaže, za uspješnu i učinkovitu borbu protiv korupcije nužni su moderni zakoni te učinkovit rad policije i sudstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene