Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nije provediva izgradnja jednog centra za otpad Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za gospodarenje otpadom "Bikarac" ne bi trebao biti zajednički Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, zaključilo je Stručno povjerenstvo koje je procjenjivalo mogućnosti izgradnje "Bikarca" kao zajedničkog Regionalnog centra za gospodarenje otpadom za te dvije županije.

Stručno povjerenstvo smatra da taj prijedlog ne treba podržati, jer bi njegovo prihvaćanje u ovom trenutku rezultiralo brojnim neprihvatljivim posljedicama. Smatra da nije provediva izgradnja jednog zajedničkog centra za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, te da su u obje županije, po svim pravilima struke određene kvalitetne lokacije na kojima su u visokoj razini provedbe projekti koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe svake županije, priopćilo je danas Ministartsvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna model a Jedna županija promijenila oblik održavanja nastave: Učenici će ipak biti u školskim klupama Slika nije dostupna Požari na području Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije

U zaključcima Stručnog povjerenstva se između ostaloga navodi da je s tehničkog aspekta izgradnja zajedničkog Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac za te dvije županije izvediva, uz određena prostorna ograničenja prvenstveno zbog naselja Đelalići, koje otežava mogućnost proširenja na kapacitet potreban za dvije županije. S ekonomskog aspekta, izgradnja zajedničkog Regionalnog centra nema bitnih ni prednosti niti nedostataka.

"Manji investicijski troškovi kompenzirani su većim troškovima transporta dominantne količine otpada (175.000 t/g) te naročito velikim ponderom koji smo dali činjenici da odustajanje od projekta Lećevica znači i odustajanje od poduzetničke zone u Lećevici, što za taj pasivan kraj znači bitno usporavanje razvitka", navodi Stručno povjerenstvo.

Navodi, uz ostalo, da je aspekt izvedivosti prijedloga glede njegovog sufinanciranja sredstvima EU u potpunosti na strani odbijanja prijedloga jer se radi praktički o gubitku 16 milijuna eura već odobrene pomoći, te o otvaranju novih pregovaranja u trajanju od najmanje dvije godine, ali sada po novim pravilima strukturnih/kohezijskih fondova koji bi mogli biti i nepovoljniji od sadašnjih.

Izvedivost s aspekta prihvaćanja projekta od strane javnosti - otpad iz jedne županije u drugu, naknada iz jedne županije u drugu, utjecaj na razvitak Lećevice te raseljavanje naselja Đelalići - nije na strani prihvaćanja prijedloga, stoji u priopćenju Ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene