Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prilog televizije BT

Danski vojnici: U Hrvatskoj nismo spriječili pokolj devet hendikepiranih Srba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
200 danskih vojnika stacioniranih u Hrvatskoj nije uspjelo 1995. spriječiti ljude u maskirnim odorama da pred njihovim očima ubiju devet hendikepiranih Srba, rečeno je u prilogu danske televizije B.T.

U prilogu se kaže kako je ovo tamna mrlja u povijesti Danske, iako se sav horor uopće ne može opisati. U cijelom prilogu se ne kaže tko su '12 napadača u maskirnim odorama' ili čijoj formaciji pripadaju. O svemu je posvjedočio danski vojnik Jan Wellendorf što možete pogledati u prilogu OVDJE.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Priopćenje škole iz Bihaća Uhićen je Panika u BiH, mladić zaprijetio pokoljem poput onog u Beogradu: "Bit će nezapamćen masakr"

16 godina poslije vojnici i njihovi zapovjednici tvrde da je 'nekolicini danskih vojnika' bilo nemoguće spriječiti masakr. B.T. tvrdi kako nije točno da se zločin nije mogao spriječiti.

>> Brammertz ipak nije rekao da je 'Oluja' bila legitimna?

Pokolj se dodgodio 8. kolovoza 1995. u Dvoru na Uni gdje su hendikepirane osobe bile smještene u školi. Oko 14.24 30 danskih vojnika je vidjelo 12 vojnika u maskirnim odorama sa zapadne strane škole. Dvojica danskih vojnika su bila u bunkeru na krovu škole i vidjeli su napadače kako su granamatama otvorili ulaz u školu. Nakon toga su iz škole izveli devet hendikepiranih osoba koje su poredali u liniju i ubijali jednog po jednog. Masakr je trajao 15 minuta, tvrdi se u prilogu televizije BT a prenosi i DR Forside.

Egzekucija se dogodila samo nekoliko metara od čete sa 200 potpuno opremljenih danskih vojnika, koji su imali nekoliko prilika intervenirtai i spriječiti 12 napadača koji su granatama i pištoljima ubili devetoricu Srba.

'Mogli smo ubiti napadače. To je bilo lakše nego ubiti medvjede u Tivoliju', rekao je Jan Wellendorf koji je tada bio stariji narednik i sve je vidio iz bunkera na krovu škole. Dvojica vojnika na krovu odmah su javili svom zapovjedništvu, ali su dobili zapovijed od generala Georgea Colda da ne interveniraju.

16 godina poslije danska vojna povijest se mora ponovno napisati i sagledati u drugačijem svjetlu, kaže se u prilogu. Danci su bili potpuno superiorni napadačima u maskirnim uniformama, ali im je bilo naređeno da samo promatraju. Nisu smjeli intervenirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene