Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bozanićev posjet Jasenovcu ocijenjen je kao pozitivan, no pitanje je što se tako dugo čekalo?


Kardinal Bozanić najavio je kako će prvi put posjetiti spomen-područje logora Jasenovac i Stare Gradiške. Da kardinal Bozanić ozbiljno misli službeno je potvrdila i Zagrebačka nadbiskupija. Tako će prvi čovjek Katoličke crkve u Hrvatskoj u sklopu svećeničkog hodočašća 24. rujna prvi put odati počast žrtvama ustaškog režima. Kako je dosad bio viđen samo na obljetnici stradavanja na Bleiburgu, jasno je da se radi o velikom zaokretu.

Vezani članci PRH Zoran Milanović Milanović u Jasenovcu: "S ovim mjestom nikako na zelenu granu, ovo je bio ustaški logor, a ustaše su Hrvati. Hrvat sam, ne mogu reći da me se to ne tiče" Slika nije dostupna Monstruozna je laž da su jasenovačkim logorom upravljali Židovi

Povjesničar Slavko Goldstein tvrdi kako je Bozanićev korak pozitivan, no nažalost, predugo očekivan. 'S jedne strane žao mi je što je toliko dugo odlagao s posjetom spomen-područja jasenovačkog koncentracijskog logora, no drago mi je što ipak dolazi', kaže Goldstein i dodaje kako je teško nagađati zbog čega se kardinal Bozanić baš sada odlučio na taj korak. 'Vjerojatno je spoznao da nije u redu da već 20 godina ne dolazi u Jasenovac te da je neprimjerno da jedan biskup odlazi na obljetnicu stradavanja u Bleiburg, a ne u Jasenovac', kaže Goldstein.

Bozanićev posjet Jasenovcu korak naprijed

Posjet kardinala Bozanića Jasenovcu Anto Đapić, predsjenik HSP-a,  ocijenio je kao pozitivnu odluku i definitivno korak naprijed. 'Ne bih se uplitao u poteze Crkve, no mislim da svih ovih godina nisu bili u Jasenovcu zbog činjenice da se on još uvijek u velikosrpskoj propagandi tretirao kao mit, a broj stradalih neprestano raste i višestruko se uvećava', kaže Đapić koji dodaje da apsolutno nema nikakve zadrške da svi izrazimo žaljenje zbog strašnih  zločina koji su se u Jasenovcu događali. 'Držim da crkveni vjerodostojnici godinama nisu bili u Jasenovcu upravo zato što se na svim komemoracijama koje su se tamo odvijale bili prozivani i napadani, a teško je nekome negdje ići kada zna da će biti napadan', zaključuje Đapić.

'Jasenovac očekuje dvije stvari, očekuje one koji tamo nisu bili, a imali su i imaju razlog da odu', kaže Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, koji dodaje da Jasenovac i druga mjesta stradavanja u Hrvatskoj, kao i antifašistički spomenici, zavređuju drugačiji pristup i tretman u obrazovanju, obilježavanju i ukupnoj valorizaciji. 'Nadam se da posjet kardinala Bozanića spomen-području nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac može pridonijeti i jednom i drugom', poručio je Milorad Pupovac.

>> Bozanić će prvi put posjetiti Jasenovac

Don Ivan Grubišić na činjenicu da kardinal Bozanić kreće u posjet Jasenovcu i Staroj Gradiški, zapitao se sljedeće. 'Koji je datum danas, a kojeg se datuma događao Jasenovac i Stara Gradiška? Kada te dvije činjenice dovedeno u suodnos, onda ćemo vidjeti koliko je kardinal Bozanić 'uranio' s posjetom Jasenovcu', kaže don Ivan Grubišić. Napominje da tek kada se to konstatira, možemo vidjeti koliko je Bozanić za neke uranio, a za neke zakasnio.