Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Prikupljena znatna količina

'Ni MUP nema toliko oružja koliko je predano u akcijama dobrovoljnog prikupljanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci iz MUP-a o dobrovoljno vraćenom oružju u proteklih 18 godina govore da ga ima dovoljno za naoružavanje osrednje vojske. Tko zna koliko je tek onog neprijavljenog.

Koliko ilegalnog oružja Hrvati skrivaju na svojim tavanima, u podrumima, ormarima nitko ne zna. Svjesni opasnosti koje ono predstavlja, u MUP-u već 18 godina provode akcije dobrovoljnog prikupljanja oružja. I benkovačka je tragedija povezana s ilegalnim oružjem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagiralo i veleposlanstvo Smrtonosno upoznavanje uzelo osam života: I komičar pronađen mrtav, sve žrtve povezuje jedna stvar Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti"

>> Benkovac: Djevojka prijavila ubojicu, nisu ga našli...

'Ukupno je prikupljeno više od 35.000 različitog automatskog oružja vojnog porijekla, preko milijun i 700 komada različitih eksplozivnih sredstava, blizu devet tona eksploziva čistog i više od 7 milijuna komada streljiva', rekao je Mario Čmarec, iz Protueksplozivnog odjela MUP-a. O kojoj je količini zapravo riječ, svjedoči i sljedeća usporedba:

'Što se tiče predanog oružja mogu to slikovito prikazati rekavši da i trenutno čitavo naše ministarstvo ne posjeduje toliku količinu oružja kolika je predana u tom proteklom razdoblju. Stvarno jedna velika brojka', rekao je Ćmarec.

A najveći dio policiji je predan tijekom 1996. i 1997. godine kada se građanima za predano oružje isplaćivala novčana naknada. Kako bi zaradili, poduzetni pojedinci su tada predavali oružje koje su ilegalno dopremali iz susjedne Bosne i Hercegovne.

Bomba, pištolj ili puška koju neovlašteno posjedujete ne ugrožava samo nečiji život, već i vaš novčanik. Prijeti vam globa od 10 do 100 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Sve to možete spriječiti ako ga predate na policiju ili pozivom na 92 i to bez ikakvih sankcija, a to možete učiniti i anonimno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene