Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Josipović pokrovitelj je 18. svjetskog kongresa iz medicine i prava na kojem sudjeluje oko 400 stručnjaka iz 57 zemalja.


Teme kongresa su ljudska prava vezana uz medicinu i nove tehnologije, pitanje početka i kraja života, pobačaja, odgovornosti liječnika za pogrešku. Zakonodavstvo u području zdravstvenoga prava u Hrvatskoj je još uvijek u povojima. U posljednjih 11 godina bilo je više od 11 tisuća pritužbi pacijenata, najviše u vezi kliničkih ispitivanja.

Vezani članci HND najavio prosvjed zbog Vladimira Matijanića "Oprostite što smetam, ne mogu disati" - Građani izlaze na ulice: ''Vlada želi zataškati slučaj Vladimira Matijanića'' Hrvoje Gašparović - 3 Velik uspjeh liječnika iz KBC-a Zagreb: "Ovakva operacija uvijek je utrka s vremenom. Treba svima skinuti kapu"

'Strah pacijenta da progovori o tome što mu se dešava i na koji način se nešto zbivalo u području zdravstvenog sustava zapravo nam govori da je taj sustav još uvijek previše patrijarhalan. Na tome moramo poraditi jer otvaranje i demokratizacija sustava dovodi do toga da se pacijent osjeća snažan u sustavu', rekla je Đula Rušinović – Sunara, predsjednica Kongresa iz medicine i prava te potpredsjednica Svjetske udruge za medicinsko pravo.

'Slijedeći korak nakon ovakvog kongresa je otvaranje pitanja legislative, dakle pitanje donošenja novih zakona', rekao je Josip Kregar sa Pravnog fakulteta.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju