Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Josipović pokrovitelj je 18. svjetskog kongresa iz medicine i prava na kojem sudjeluje oko 400 stručnjaka iz 57 zemalja.


Teme kongresa su ljudska prava vezana uz medicinu i nove tehnologije, pitanje početka i kraja života, pobačaja, odgovornosti liječnika za pogrešku. Zakonodavstvo u području zdravstvenoga prava u Hrvatskoj je još uvijek u povojima. U posljednjih 11 godina bilo je više od 11 tisuća pritužbi pacijenata, najviše u vezi kliničkih ispitivanja.

Vezani članci Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, i Martina Bolšec Oblak Luetić reagirao na Plenkovićevu izjavu o cijepljenju: "Čudi me to." Otkrio i kad očekuje vrhunac četvrtog vala Imaš pravo, ostvari ga Kako do pomoćnika u nastavi: Prošli smo korak po korak kroz kompliciranu proceduru, ali zadnju riječ na kraju svega ima samo jedno tijelo državne uprave

'Strah pacijenta da progovori o tome što mu se dešava i na koji način se nešto zbivalo u području zdravstvenog sustava zapravo nam govori da je taj sustav još uvijek previše patrijarhalan. Na tome moramo poraditi jer otvaranje i demokratizacija sustava dovodi do toga da se pacijent osjeća snažan u sustavu', rekla je Đula Rušinović – Sunara, predsjednica Kongresa iz medicine i prava te potpredsjednica Svjetske udruge za medicinsko pravo.

'Slijedeći korak nakon ovakvog kongresa je otvaranje pitanja legislative, dakle pitanje donošenja novih zakona', rekao je Josip Kregar sa Pravnog fakulteta.