Prema Zakonu o obnovi Zagreba, kućama se obnavlja samo konstrukcija, što znači da će građani sami morati provesti instalacije, staviti stolariju, žbuku, fasadu i keramiku. Ako sve morate raditi od nule, morat ćete uložiti dosta svog novca. O ovoj smo temi razgovarali s Ivicom Šuškovićem iz Medvedskog brega, koji je zbog velikih šteta od potresa prisiljen srušiti kuću i ponovno ju graditi.


Šušković je rekao da Zakonom o obnovi nije zadovoljan i da očekuje da će troškovi izgradnje biti veliki.

Vezani članci Posljedice potresa u Mexicu 1985. godine - 2 Koban datum za Meksiko: U posljednjih 40 godina tri razorna potresa udarila na isti dan! Selo na obali Sumatre nakon tsunamija 2004. Najčudovišniji potresi u povijesti: Jedan je iza sebe ostavio više od 220 tisuća smrti, a onaj od 9,5 po Richteru uništio milijune domova

"Sam taj rohbau, u kojem moram sudjelovati s 20 posto, možda je pola vrijednosti kuće, a još ostaju fasada, instalacije, kompletna stolarija", rekao je.

"S obzirom na to da, kako se kaže, cijeli život čovjek plaća poreze, očekujete od države malo više", dodao je.

Rekao je i da još nije računao koliki će biti točan iznos izgradnje jer još ne zna kakva će situacija biti kada počne graditi.

"Cijene gradnje mogu naglo porasti, a država, koliko vidim po novom Zakonu, odredit će maksimalnu visinu gradnje", rekao je.

Nakon što mu je potres uništio dom, Šušković se preselio kod bratića koji živi u blizini.

"Jako je teško svaki dan gledati ove ostatke i za mene, ali i za djecu, suprugu, moju mamu koja ima 75 godina. I onda čekanje toga zakona koji je mogao biti donesen i prije izbora i prije godišnjeg odmora, a još će potrajati dok dođe do gradnje", zaključio je Šušković.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju