Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoko rangirana

Newsweek: Hrvatska na 28. mjestu zemalja najboljih za život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od mogućih 100 bodova Hrvatska je 'zaradila' visokih 90,46 za obrazovanje i 80,68 za zdravlje.

Američki list Newsweek je objavio ljestvicu 100 najboljih zemalja za život. U top 10 zemalja ističu se skandinavske zemlje, pa je tako Finska na prvom mjestu, Švedska na trećem, a Norveška i Danska nalaze se na šestom i desetom mjestu. Varijable za ocjenu života u pojedinim zemljama bile su obrazovanje, zdravlje, kvaliteta života, gospodarska dinamičnost i političko okruženje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko je prvi? Lista globalne patnje: Evo koliko Hrvati zapravo pate Slika nije dostupna Na 78. smo mjestu... Ekonomske slobode u Hrvatskoj? Od nas su bolji Bocvana, Gana, Ruanda...

Na drugom mjestu nalazi se Švicarska, a na četvrtom Australija. Osim Australije od neeuropskih zemalja među prvih 10 nalaze se još Kanada i Japan. SAD se nalazi na 11. mjestu, Njemačka na 12., a Velika Britanija na 14. mjestu. Neki će se možda iznenaditi povoljnim položajem Hrvatske koju su autori ljestvice smjestili na 28. mjesto. Od mogućih 100 bodova za svaku varijablu Hrvatska je 'zaradila' visokih 90,46 bodova za obrazovanje i 80,68 bodova za zdravlje. Kvaliteta života u Hrvatskoj ocijenjena je sa 74,45 bodova, a gospodarska dinamičnost sa 52,98 bodova. Političko okruženje dobilo je 75,86 bodova.

Naših susjedi Slovenci su zauzeli nešto bolju 24. poziciju, a na dnu ljestvice nalaze se Kamerun, Nigerija i Burkina Faso.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene