Nestabilno vrijeme i pljuskovi najavljeni su za područje cijele Hrvatske, a stabilizacija vremena očekuje se prema kraju dana.

Galerija


Grmljavinsko nevrijeme s jakom kišom u utorak je pogodilo Dubrovnik pa su se ulicama slijevale velike količine vode koje su na pojedinim mjestima izbile i šahtove, javlja Dulist. Po nekim svjedočanstvima, na moru je snimljena i pijavica.

Vezani članci Branka Aničić - prva cijepljena protiv koronavirusa - 3 Branka se prva u Hrvatskoj cijepila protiv korone, a idući tjedan primit će drugu dozu: "Baš ono jedva čekam, stvarno!" Cijepljenje, ilustracija U Hrvatskoj protiv korone dosad cijepljeno više od 45.000 ljudi, prijavljene 104 nuspojave: "Od tih 104, oko 10 posto smatramo težim"

Nevrijeme je zahvatilo i ostale dijelove Dalmacije, a u Zagvozdu je padala i tuča, kao i u Baškoj Vodi.

Nevrijeme u Hrvatskoj - 1
Tuča u Zagvozdu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Pixsell)

Poplava je bilo i na Cresu, a nevrijeme je uzrokovalo štetu i u Senju. Naime, u tom je gradu jako nevrijeme prevrnulo brodicu, dok je na ostalima zabilježena manja materijalna šteta.

Nevrijeme s kišom i tučom sručilo se i na područje Požeštine te kutjevačkog kraja gdje su oštećeni vinogradi, piše Požega.eu.

Nestabilno vrijeme i pljuskovi najavljeni su za područje cijele Hrvatske, a stabilizacija vremena očekuje se prema kraju dana.

Zacrnilo se nebo nad senjskim vratima, ali i većim dijelom Hrvatske. Olujno nevrijeme koje je oko 14 sati pogodilo Senj donijelo je obilnu kišu i prouzročilo štetu na brodicama u luci, dok je jedna i potopljena.

"Subsinoptička, odnosno metoskalna situacija s jako puno konvektivne nestabilnosti je sugerirala da će se dogoditi nevrijeme, moguće s pijavicama. Kvarner se pokazao kao idealan laboratorij za to s ovim otocima i planinama okolo i senjska vrata u širem smislu su to dopustila“, rekao je klimatolog Branko Grisogono.

Slično je bilo na cijelom sjevernom Jadranu. U Vrbniku je nevrijeme potjeralo kupače s plaže, dok je Baška Voda plivala pod vodom.

Služba za spašavanje na moru je zbog olujnog nevremena poslala posebno upozorenje.

"Preporučamo nautičarima koji nemaju dovoljno iskustva da ne izlaze van, da ostanu u sigurnim lukama“, kaže Edo Šarunić, voditelj Nacionalne središnjice zatraganje i spašavanje na moru

Jaka kiša praćena tučom uzrokovala je probleme na autocesti A1, a oborine su diljem Dalmacije napravile štetu i na usjevima, kao na ovim fotografijama iz Zagvozda. Ni uvijek popularni dubrovački Stradun danas nije bio najbolji izbor za šetnju.

Nevrijeme je pogodilo i Slavoniju. Naselje Vidovci u Požeško-slavonskoj županiji je potopljeno, a požeški vatrogasci su imali pune ruke posla.

"Pale su velike oborinske kiše, na terenu je od tri sata oko 40 vatrogasaca s nekih osam vozila. Kiša je trenutno stala, više ne pada te s drugim službama grada vatrogasci čiste i raščišćavaju prometnice. Imali smo čak i jedno spašavanje djeteta iz kuće koje smo morali odnijeti kod bake i djeda te smo imali i uklanjanje drveta s pruge kako bi vlak mogao dalje prometovati“, rekao je Kristijan Perković voditelj smjene JVP Požega.

Požeške vatrogasce čeka duga noć, no utjeha im je donekle što je najgore prošlo.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr