Prosvjednici protiv Putinove mobilizacije
Prosvjednici protiv Putinove mobilizacije Foto: Afp

Šest nevladinih organizacija uputilo je u utorak apel Vladi u kojem traže da, osim ukrajinskim izbjeglicama, omogući azil i zaštitu ruskim dezerterima koji bježe iz zemlje nakon odluke o mobilizaciji oko tristo tisuća rezervista.


"Od Vlade tražimo da građanima Rusije koji odbijaju ratovati u Ukrajini omogući pristup sustavu međunarodne zaštite, a na zastupnike u Europskom parlamentu, naročito na veterana obrane Vukovara Predraga Matića Freda, apeliramo da podnesu rezoluciju o pomoći članica EU bjeguncima iz Putinove vojske" stoji u apelu kojeg potpisuju Antifašistička liga RH, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mirovne studije, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, I. gimnazija Zagreb te Žene u crnom.

Potpisnici ističu da je završetak rata u Ukrajini svima u interesu, no prije toga potrebno je zaštititi sve protivnike Putinove politike u Rusiji, koji prosvjeduju još od napada 2014.godine, riskirajući pritom slobodu i vlastite živote.

"Članice EU imaju obavezu pružiti međunarodnu zaštitu svakome kome bi povratkom u zemlju prijetio progon, mučenje ili smrt, a to se odnosi i na sve one koji izbjegavaju prisilnu mobilizaciju u ovom okrutnom ratu", tvrde nevladine organizacije.

Nakon što je Vladimir Putin 21. rujna proglasio mobilizaciju tristo tisuća vojnih obveznika, diljem zemlje izbili su prosvjedi u kojima je uhićeno više od 1.500 ljudi, navode nevladine udruge, a mnogi su od njih poslani izravno na ukrajinska ratišta.

Gruzijska granica Potresna svjedočanstva Rusa koji bježe u Gruziju: "Ne želim biti topovsko meso. Granična policija namjerno radi zastoj, traže od nas mito"

Rusi odlaze iz zemlje Kaos na ruskim granicama: Tko od susjeda razmišlja o zatvaranju i gdje Rusi nailaze na najviše problema?

Tražeći pomoć za ruske dezertere, potpisnici apela podsjećaju na više desetaka tisuća dezertera iz JNA i srpskih vojski koji tijekom 1990. odbili ratovati u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

"Prema podacima nevladine organizacije za ljudska prava Žene u crnom iz Srbije, samo 1991. iz Srbije je od rata pobjeglo sto tisuća mladića. Protiv deset tisuća njih vlasti su pokrenule kaznene postupke", navodi se u apelu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju