Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 26. TJEDNU

Nevjerojatna priča o junakinji iz Nove Gradiške: Malena Iva operirana je dok je još bila u - majčinom trbuhu

Aktualno Galerija Malena Iva Malena Iva Foto: Dnevnik.hr/DNEVNIK.hr Malena Iva: Čudo iz Nove Gradiške - 1 Malena Iva: Čudo iz Nove Gradiške - 1 Foto: DNEVNIK.hr Malena Iva: Čudo iz Nove Gradiške - 2 Malena Iva: Čudo iz Nove Gradiške - 2 Foto: DNEVNIK.hr Malena Iva: Čudo iz Nove Gradiške - 3 Malena Iva: Čudo iz Nove Gradiške - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Malena Iva: Čudo iz Nove Gradiške - 4 Galerija 1/8 >>
Iva je kao beba uspješno operirana u majci u 26. tjednu trudnoće jer joj je dijagnosticirana spina bifida, poremećaj zatvaranja kralježničkog kanala. Danas ova vesela beba puže, sjedi i svi se nadaju njezinim prvim koracima. Iva je obiteljska miljenica i za dva dana proslavit će prvi rođendan.

Dok je još bila u maminom trbuhu, s oko 20 tjedana na redovitoj kontroli liječnici su ustanovili da nešto nije u redu.

''Ustanovili da beba ima proširene komore u glavici'', govori za Dnevnik Nove TV majka djeteta Irena. ''Doktor je nastavio raditi ultrazvuk i vidio je da se nešto događa i s kralješnicom, odnosno da će kralješnica biti oštećena, da će stradati i ustanovio je da je to dijagnoza spina bifida''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna porođena carskim rezom U splitskom KBC-u uspješno obavljen porod kakav se događa jednom u deset godina

Jedino rješenje bila je operacija koja se treba obaviti do 26. tjedna trudnoće, jer bi bez operacije dijete živjelo sa značajnim stupnjem invaliditeta. Zbog malog broja slučajeva, zahvat se ne radi Hrvatskoj. Ireni je HZZO stoga platio operaciju u Švicarskoj.

Kako je izgledala operacija, objašnjava majka: ''Ginekolozi otvaraju trbuh, rade nešto kao carski rez i onda neurokirurg operira djetetu kralješnicu. Operacija traje oko 3 sata. Bebu nisu vadili iz trbuha, samo su je okrenuli na leđa", kaže nam majka. "Prije su to znali raditi. Izvade dijete iz van, promijene plodnu vodu, zatim vrate dijete. Ali nju nisu trebali vaditi van", priča majka Irena ovu nevjerojatnu priču.

Pročitajte i ovo Transplantacija- 4 dobre vijesti Pune ruke posla za KBC Zagreb i KB Merkur: Znatno porastao broj transplantacija organa

Iva se rodila se 10-ak tjedana nakon zahvata. Doktor Boris Lovrić, specijalist ginekolog koji je postavio dijagnozu, kaže "Nije jednostavno otkriti ovaj poremećaj. Najteži se oblici pojavljuju negdje oko 0,4 na oko 1000 rođene djece", pojašnjava Lovrić koji ističe važnost prevencije.

"Pojavnost same spine bifide i njenih različitih oblika znatno se smanjuje ukoliko žena prije same trudnoće krene s primjenom folne kiseline", ističe dr. Lovrić. "Mi preporučujemo barem mjesec dana ranije, dakle idemo na plansko ostvarivanje trudnoće".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Boljitak za zdravlje? Besplatno, ali obvezno: Beroš uvodi novost za sve punoljetne građane

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna veliki iskorak Roditelji, oprez! Najavljena velika novost na sistematskim pregledima djece za upis u osnovnu školu

Ivu sada čeka jednostavniji život nego što bi bio da se operacija nije dogodila. Često ide na kontrole, radi vježbe 3 puta na dan, a vjerujemo da joj sve to lakše pada uz podršku starije braće.

"Čuvam ju, igramo se s igračkama i ljubim ju" kaže Ivin brat Lovre.

"Poručila bih svima koji se nađu u toj situaciji da se usude i da probaju napraviti najbolje za svoje dijete", poručuje Ivina mama. "Jer može se. Znate kako se kaže - Nebo hrabre voli".

Više pogledajte u videoprilogu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene