Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada predložila zakon o socijalnoj skrbi

'Netko tko ima trosobni stan neće moći primati socijalnu pomoć'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je Vlada s današnje sjednice Saboru poslala prijedlog novog zakona o socijalnoj skrbi kojim se, kako je istaknuto, definira reforma socijalne skrbi te želi postići da dodatnu potporu dobiju oni koji zaslužuju.

Želimo da raspodjela sredstava, a riječ je godišnje o ukupno devet milijardi kuna iz državnog proračuna, bude pravičnija, kazala je premijerka Jadranka Kosor. Nema rezanja nikakvih prava, a uz strogo kontroliranje uvjete neka se prava i proširuju, rekao je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

>> Ekskluzivno: Dramatičan pad i HDZ-a i SDP-a!

Ističe da osnovice za ostvarivanje novčane naknade više neće biti fiksne. Iznos potpora, novčanih naknada vezuje se uz proračunsku osnovicu i ostaje 500 kuna.  Osnovica za pomoć za uzdržavanje samaca vezuje se uz liniju siromaštva i povećava se s 500 na 600 kuna.

Invalidnina za djecu s teškoćama u razvoju ostaje 1.250 kuna, a obiteljima s dvoje i više djece s teškoćama u razvoju omogućuje se da, ne kao sada samo jedan, nego i drugi roditelj može steći status njegovatelja.



Predloženim se zakonom jasnije definira imovinski cenzus koji će biti odlučujući za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć.

'Netko tko ima trosobni stan neće moći biti korisnik socijalne skrbi'

Netko tko ima trosobni stan u Zagrebu neće moći biti korisnik socijalne skrbi, objašnjava Milinović. Socijalnu pomoć moći će ostvariti osobe ili obitelji kojima ukupna vrijednost imovine ne prelazi 100 proračunskih osnovica (izračunava se svake godine).

Zakon je stroži i prema radno sposobnim korisnicima koji odbiju ponuđeni posao, pa bi u takvim slučajevima mogli ostati i bez socijalne pomoći.

Korisnici socijalne pomoći morat će se odazivati i na pozive za humanitarni rad, jer bi ako ih odbiju mogli ostati bez pomoći.  Nema razloga da netko primjerice dva sata u danu ne bude na pomoći nekoj slijepoj osobi, objašnjava Milinović.

Ističe i da se predloženim zakonom zabranjuje smještaj djece do sedam godina u neku instituciju čime se potiču srodničke i udomiteljske obitelji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene