Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje za Novu TV

Ekskluzivno: Dramatičan pad i HDZ-a i SDP-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crobarometar istraživanje agencije Ipsos Puls kojeg Nova TV ekskluzivno objavljuje pokazuje pad popularnosti dvije najveće stranke ali i pad vjere u opstanak koalicije na vlasti.

HDZ nakon osam godina na vlasti ima najlošiji rezultat. U ovom trenutku 17 posto građana podupire tu stranku na vlasti. SDP u godinu dana ima najlošiji rezultat. Sada iza njih stoji 27,8 posto birača. SDP je imao godinu dana prosjek od 30-tak posto, a sada je pao. Narodnjaci su i dalje treća stranka s 5,5 posto. Odmah iza njih su pravaši s 5,3 posto, HSU ima 5,1 posto, a laburisti 4,8 posto.

Pročitajte i ovo Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV tko je glavni negativac? Novi Crobarometar: Doznajte je li došlo do promjene u rejtingu političkih stranaka, ima i zanimljivih novosti Crobarometar: Hrvoje Krešić - 1 Donosi Dnevnik Nove TV Novi Crobarometar: Doznajte je li došlo do promjene u rejtingu političkih stranaka, a ima i zanimljivih novosti na listi (ne)popularnih političara

HSS dramatično izgubio - porast neodlučnih

HSS kao manji partner u vlasti je na gubitku, pali su ispod 5 posto ili 3,2. HDSSB ima 3,1 posto. Blok umirovljenici zajedno ima 3 posto, a HSLS 2 posto. IDS je na 1,5 posto. Neodlučnih je 18,4 posto, a to se uvijek događa kada HDZ-u dramatično padne popularnost.

Lijevi blok dvostruko jači od vladajućih

Savez za promjene predvođen SDP-om u ovom trenutku osvojio bi 40,9 posto, a vladajuća koalicija ima 18,9 posto potpore birača. Na lijevom političkom spektru prag još prolaze laburisti s 5,1 posto, a na desnici pravaški blok predvođen HSP-om s 5,1 posto potpore birača. I tu dominira broj neodlučnih koji je dramatično porastao na 18,8 posto.

Ne vjeruju nikome, Kosor najmanje

Ožujak je bio po mnogočemu ključan mjesec na političkoj sceni. Mjesec preokreta u svim trendovima. Nažalost po vladajuće, uglavnom u negativnom smjeru. No zanimljivo kod vodećih političara u zemlji trebala bi rasti zabrinutost da im se manje vjeruje, a posebno kod premijerke Kosor. U izbornu godinu ulazi s potporom od 22 posto ili nikad nižim povjerenjem. Zoran Milanović, iako uživa potporu od 42 posto građana, također je izgubio u ožujku.
Na gubitku je bio i predsjednik Josipović koji sada uživa potporu od 79 posto, iako je to još uvijek najbolje od svih političara.

Jadranka Kosor uživa potporu 71 posto svog biračkog tijela, a Zoran Milanović 82 posto birača SDP-a. No zanimljivo da 21 posto HDZ-ovaca ima pozitivan dojam o Zoranu Milanoviću. Jadranka Kosor pak nije te sreće u SDP-ovom biračkom tijelu o njoj pozitivno mišljenje ima samo 6 posto birača te oporbene stranke.

Iako nezadovoljni, građani Hrvatske posljednjih godinu i pol uglavnom su smatrali da će koalicija ostati na vlasti do izbora. To je čak mislila i većina birača oporbe. Ožujak bilježi dramatičan pad vjere u ostanak koalicije. Tako je potpora s 80 pala na 56 posto onih koji misle da će Jadranka Kosor opstati do kraja mandata. Istodobno trećina građana misli kako će se koalicija raspasti prije izbora. Dok danas to misli svaki treći građanin, prije mjesec dana to je mislio jedan od deset ispitanika.

Loše i dalje - dokad

Hrvatska je i dalje pesimistična. 84 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 30 posto misli suprotno. Pesimizam dominira kod svih birača pa da idemo u lošem smjeru misli i 59 posto HDZ-ovaca. Više od 80 posto birača oporbe, ali i HSS-a misli da Hrvatska ide u lošem smjeru.
Ovako loš mjesec je treći za redom. A sve to šest mjeseci prije izbora.

Vladi sve manje vjeruju

Kao i smjerom tako i potezima Vlade građani Hrvatske nisu zadovoljni. Njih 77 posto ne odobrava poteze Banskih dvora. Tek 14 posto odobrava što radi premijerka i njezini ministri. U rad Vlade vjeruje još samo većina HDZ-ovih birača, njih 59 posto. A zanimljivo da 73 posto HSS-ovih birača ne vjeruje u poteze Vlade u kojoj sjede njezini ministri.

EU prolazi - zasad

Europa i punopravno članstvo karta je na koju igra Jadranka Kosor i Vlada. Da se kojim slučajem održava danas, referendum bi prošao. 55 posto građana je za ulazak u Uniju, a 38 posto je protiv. Njih 7 posto još nema stav.



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene