Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROMJENA TRENDA

Slavonska općina u koju se mladi - doseljavaju: Stari Mikanovci pronašli su pravi "recept"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općina Stari Mikanovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji raspisala je nesvakidašnji natječaj - obiteljima koje su ove godine na području općine kupile svoju prvu kuću, dat će nepovratnih 25.000 kuna. Mjera je to kojom Općina želi zaustaviti iseljavanje.

Dvadeset i pet tisuća kuna, s koliko općina Stari Mikanovci obiteljima pomaže kod kupovine prve kuće, Josipu Kraljeviću će itekako dobro doći. Njegova peteročlana obitelj živjela je u podstanarstvu.

Razmišljali su o odlasku, no odlučili su ostati. "Presudilo je, eto, što sam uspio uzeti tu kuću i što sam uspio naći dobar posao", kaže Josip.

Pročitajte i ovo Zgrada - 1 Pravo na dom Znači li pad potražnje da slijedi pad cijena nekretnina? "Na tržištu imamo prazninu priuštivih stanova" Ilustracija Uštedom do nekretnine Kako se prijaviti za APN-ov subvencionirani kredit? Donosimo detalje

U Starim i Novim Mikanovcima prazno je više od 100 kuća. Novim mjerama želi se zadržati stanovništvo.

"Ovo je prva godina da je ova mjera na snazi, na kraju godine ćemo vidjeti rezultate te mjere i svakako razmišljamo sljedeće godine o povećanju te mjere", kaže Mario Milinković (SDP), načelnik općine Stari Mikanovci.

Da dobar posao s većom plaćom i više ovakvih subvencija čine razliku u tome hoće li se netko odlučiti ostati u Hrvatskoj ili sreću potražiti izvan domovine, smatra i Ivan Belan, koji je uz spomenutu subvenciju kupio kuću upravo u Starim Mikanovcima. S njim smo i porazgovarali u Dnevniku Nove TV, a kako živi obitelj Belan pogledajte u priloženom videu.

U 15 dana stiglo je 6 zahtjeva. Dvije obitelji doselile su iz drugih općina.

Demografi upozoravaju da zbog iseljavanja i pada nataliteta Hrvatska na godinu gubi 90 tisuća stanovnika.

"Gotovo nikakvog pomaka nema, a pokazatelj nam je toga i ovaj novi proračun u kojem je Ministarstvo za demografiju i nešto, istina, podignuta cifra za sljedeću godinu, ali samo u okviru jednog stavka, a to su porodiljne naknade", kaže demograf Stjepan Šterc.

Premijer Andrej Plenković kritike odbacuje. "Ono što još namjeravamo tijekom 2018. godine je povećati dohodovni cenzus kad je riječ o doplatku za djecu, čime bismo obuhvatili još 100.000 obitelji u Hrvatskoj, a ići ćemo i s posebnim pronatalitetnim dodatkom za one obitelji koje imaju troje, četvero ili više djece", kaže premijer.

S okruglog stola u Osijeku, veterani poručuju da je ključ rješenja u većim plaćama.

"Ne mogu naši ljudi i naše žene i majke raditi za 2500 kuna", poručuje Miljenko Kolobarić iz Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

S takvom plaćom Josipova obitelj ne bi mogla pristojno živjeti i to bi pokušala učiniti izvan Hrvatske.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene