Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Došlo je do privremene nestašice pojedinih lijekova u ljekarnama, a razlog tome je povećana potrošnja i poremećaj u lancima nabave.


Najveći je problem s antibiotikom Zinnat od 500 mg koji proizvodi Glaxo, a riječ je o antibiotiku koji se izdaje samo na recept i koristi se kod djece starije od tri mjeseca i kod odraslih te se propisuje pacijentima koji imaju bakterijske infekcije. Primjenjuje se tamo gdje ne pomažu "slabiji" antibiotici. 

Na hrvatskom tržištu neće ga biti do počeka travnja sljedeće godine, piše Danica.hr, te dodaje da u kompaniji Glaxo navode kako je razlog nestašice tog lijeka potrošnja veća od uobičajene.

Farmaceutska kompanija Merck prijavila je privremenu nestašicu Decortina 5 mg i 20 mg, kortikosteroida koji bi se u hrvatske ljekarne trebao vratiti do sredine prosinca.

Na tržištu trenutačno nema ni lijeka Torvas 10 mg i 20 mg koji se propisuje za regulaciju, odnosno snižavanje masnoća u krvi te je njegovu nestašicu Hrvatskoj agenciji za lijekove ovih dana prijavio i Belupo, a kao uzrok nestašice navode se "razlozi povezani s proizvodnjom". Na tržište se vraća najkasnije do kraja siječnja iduće godine.

Ilustracija U Njemačkoj nedostaje više lijekova, objavljen njihov popis: "Pacijenti ne znaju kad će tempirana bomba eksplodirati"

Ilustracija HALMED izdao upozorenje: Ovi lijekovi za kronične bolesnike mogu izazvati ozbiljne nuspojave

Sanofi je prijavio nestašicu svojeg lijeka Arava 10 mg. Riječ je o poznatom antireumatiku, lijeka neće biti do početka veljače iduće godine, a "razlozi su povezani s proizvodnjom".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju