Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANA SOLDO ZA DNEVNIK NOVE TV

Koji je glavni razlog nestašice nekih lijekova u Hrvatskoj? "Imamo sreću što smo mala zemlja"

Aktualno Galerija Ana Soldo, predsjednica HLK - 2 Ana Soldo, predsjednica HLK - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ana Soldo, predsjednica HLK - 5 Ana Soldo, predsjednica HLK - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ana Soldo, predsjednica HLK - 4 Ana Soldo, predsjednica HLK - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ana Soldo, predsjednica HLK - 3 Ana Soldo, predsjednica HLK - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Lijekovi: Ilustracija - 3 Galerija 1/8 >>
Nestašica je pojedinih lijekova u Hrvatskoj. Od antibiotika do kapi za nos - nemojte se iznenaditi ako dođete u ljekarnu i ne nađete ono po što ste došli. Srećom, za sve lijekove kojih nema dostupne su zamjene s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina.

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus o nestašici lijekova razgovarala je s Anom Soldo, predsjednicom Hrvatske ljekarničke komore.

Na pitanje imaju li oboljeli od COVID-a ili gripe razloga za zabrinutost zbog nestašice, Soldo je rekla da lijekova za COVID i za gripu - ima dovoljno.

"No, ako se kod njih razvije neka sekundarna bakterijska infekcija, moguće da će od liječnika dobiti antibiotik koji neće naći u ljekarnama i da će biti zabrinuti", dodala je.

Kad nema propisanog lijeka, postoje zamjenski lijekovi. Soldo kaže kako postoji praksa kod nekih pacijenata da odbiju lijek koji liječnik nije propisao.

"Moramo znati da su zamjenski ili generički lijekovi jednako vrijedni, identični lijeku koji je propisan i proizvodi se kao originalni lijek. Lijekovi prolaze stroge provjere kakvoće i učinkovitosti, pa nema razloga za sumnju", istaknula je Soldo.

Razloga za nestašicu - puno

Na pitanje koji je glavni razlog nestašice, Soldo navodi kako je razloga - puno.

"Početak je krenuo globalizacijom, kad se proizvodnja inicijalnih farmaceutskih supstanci preselila u Indiju i Kinu i smanjio se broj proizvođača", rekla je.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi na tržištu Nestašica u ljekarnama, pogledajte kojih sve lijekova nema: Hrvatska je pod trostrukom epidemijom

"Danas imate lijekove za koje samo jedna tvornica proizvodi API, supstancu od koje se proizvodi lijek, i kad tamo imate problem, imate posljedicu da u cijelom svijetu nema lijeka. Otuda cijela ta inicijativa u promjeni europske politike lijekova, gdje se Europa pokušava osnažiti i učiniti održivom", kazala je Soldo.

To je teško realizirati. "To nije neko skoro rješenje, potrebne su velike investicije i reorganizacije, ali koliko pratim europsku politiku, velika je motivacija i velika financijska sredstva idu u tom smjeru", rekla je.

"Mislim da je to dosta važno i u budućnosti bi nestašica moglo biti i više. Europa se mora osigurati", dodala je Soldo.

Hrvatska ima sreću

Navodi da Hrvatska ima sreću što je mala zemlja. "Nestašice se rjeđe događaju zato što trošimo manje lijekova. Njemačka ima velike probleme već godinu i pol, možda i duže", rekla je.

"Zanimljivo je da njima nedostaju lijekovi za koje mi ni ne sumnjamo da ih neće biti - od običnih paracetamol sirup za djecu, gdje je bilo po nekoliko mjeseci nestašica, pa su Nijemci išli u druge zemlje i kupovali lijek", dodala je Soldo.

"Turisti su ove godine kupovali lijekove kod nas", rekla je i dodala kako se može i nama dogoditi da imamo nestašicu poput one u Njemačkoj.

"Imamo sreću da imamo dobru lokalnu industriju, barem u tom segmentu antipiretika i analgetika imamo dobru pokrivenosti. Imali smo inicijativu prema njima da vidimo hoće li biti problema jer postoje i zamjenski mehanizmi izrade lijekova koji nedostaju", kazala je Soldo.

"Naši proizvođači obavijestili su nas da je u tom segmentu sve u redu dugoročno", dodala je.

Ukraden identitet

Šefu liječničke komore ukraden je identitet. Na pitanje dolaze li onda ljudi u ljekarnu i traže lijekove koji su prodavani s lažnim identitetom, Soldo navodi da toga uvijek ima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TROŠAK PADA NA BOLNICE Više od 60 lijekova odlazi s popisa skupih lijekova HZZO-a: "Dovodi se u pitanje nastavak liječenja pacijenata"

"Kolega Luetić nije prvi liječnik kojemu su nepoznate osobe uzele identitet. Ako se nudi neko čudotvorno rješenje, onda je taj dan gužva u ljekarnama, čak nas i u komoru zovu i pitaju gdje se taj lijek može nabaviti", rekla je Soldo.

"Bila je situacija kad je poznati kardiolog prodavao preko portala lijek za hipertenziju. I u ljekarnama i u Ljekarničkoj komori tih je nekoliko dana bila ludnica. Nažalost, imamo takve propise gdje se u elektroničkim medijima mogu nuditi čudotvorni proizvodi za rješavanje problema za koje moderna medicina nema lijeka", rekla je.

"Ljudi, nažalost, na to nasjedaju. Velike količine novca troše na proizvode koji mogu ugroziti njihovo zdravlje jer nisu registrirani, nisu provjereni i nisu stavljeni u promet u Hrvatskoj", zaključila je Soldo.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene