Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz malo truda

Znate li što je agility i koliko je za njega presudna povezanost čovjeka i psa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maja je studentica veterine koja sa svoja dva psa redovito trenira agility.

Agility je sport u kojem sudjeluju čovjek i njegov pas. Čovjekov zadatak je da usmjerava psa kroz stazu koja se sastoji od dvadesetak prepreka postavljenih određenim redosljedom. Cilj agilitya je da pas pod čovjekovim vodstvom savlada sve prepreke pravilnim redosljedom u što kraćem vremenu. Najbrži i najprecizniji pas pobjeđuje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obavezna kastracija i socijalizacija "Tragedija u Zadru mogla se izbjeći": Prijatelji životinja traže pravilnik o opasnim psima Slika nije dostupna I u dobru i zlu Jer čemu život bez nje: Pas dva dana ležao na pruzi uz ranjenu dragu, nije se micao ni jurećim vlakovima!

Maja Črnjević mlada je studentica veterine koja sa svoja dva psa redovito trenira agility. 'Treniram sa mješancem Luckyem i hrvatskim ovčarom Bajom. Njih dvojica uz agility redovito treniraju i poslušnost, te mi pomažu pri vođenju tečajeva poslušnosti u KOSSP-u. U slobodno vrijeme učimo hrpu zabavnih trikova. Baja također ide i na izložbe na kojima je za sada bio vrlo uspješan, osvojio je titulu Junior BOB, CAC HR, CACIB', rekla nam je Maja.

Oduševljava me povezanost koja nastaje između čovjeka i psa trenirajući ovaj sport Maja Črnjević Klub za obuku službenih i sportskih pasa 'Zagreb' (KOSSP 'Zagreb') mjesto je gdje Maja s ostalim vlasnicima razmjenjuje iskustva, a s agilityem se počela baviti sasvim slučajno.

>>Pas koji hoda po užetu, koza koja skateboarda...

'Ja sam počela trenirati agility sa svojim prvim psom, mješankom Nelom rekreacijski, da 'ubijemo' vrijeme. Trenirajući s njom sam se zaljubila u taj sport i počela redovito trenirati i natjecati se po Hrvatskoj i Sloveniji', ispričala nam je.

Ono što Maju oduševljava kod agilitya jest povezanost koja nastaje između čovjeka i psa. 'Da bi uspješno savladali zadanu stazu, pas mora naravno biti istreniran, ali mora i biti jako dobro povezan sa svojim čovjekom, mora znati 'čitati' sve njegove signale i dobro reagirati na vodstvo svog čovjeka. Da bi bili uspješni u agilityu pas i čovjek moraju biti tim. To je ono što me oduševljava kod ovog sporta, ta bezuvjetna povezanost čovjeka i psa. I naravno entuzijazam pasa prema tome sportu. Jer još uvijek nisam vidjela psa koji ne voli raditi agility', s oduševljenjem nam je rekla Maja.

>>VIDEO Kad pas MISLI da treba spasiti vlasnika!

U agilityu postoje tri visinske kategorije (small, medium i large) i tri jakosne kategorije (A1, A2, A3). Ovisno o postignutim rezultatima pas prelazi iz prve, najlakše, pa sve do treće, najteže i najzahtjevnije kategorije. U agilityu mogu sudjelovati svi psi, mješanci ili psi u pasmini. Jedini uvjet je da su zdravi i stariji od godinu dana za početak treninga, odnosno godinu i pol za natjecanja.

Maja sa svojim psima trenira na službenim treninzima dva puta tjedno po sat i pol, no uz to treniraju još i samostalno svaki dan. Vikendima idu na natjecanja ili se odmaraju. Najveći rezultat njezinog mješanca Luckya je 2.mjesto u u njegovoj kategoriji na državnom prvenstvu Hrvatske u agilityu 2011. godine.

Baja je još početnik u agilityu, tek se krenuo natjecati. Bio je na dva natjecanja do sad. Na prvom je osvojio 5. mjesto sa jednom greškom, a na drugom je osvojio 9. mjesto bez greške što mu je bio prvi uvjet za prelazak u A2 kategoriju.

'Preporučila bi ga svima koji imaju pse zato što je količina zabave koju doživite sa svojim psom neopisiva. Psi ga obožavaju, jedva čekaju treninge i onda ga morate i vi obožavati. A kao dodatni bonus dolazi jaka povezanost i zajedništvo koje se kroz agility gradi između čovjeka i njegovog psa', poručila je Maja.

Maja i njezini psi uistinu potvrđuju izreku - pas je najbolji čovjekov prijatelj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene