Jeste li znali da je nekad na zagrebačkoj Trešnjevci u Adžijinoj ulici postojala tvornica svile, takozvana Bubara?


Utočište zagrebačkih beskućnika - Industrijski kompleks izgrađen je 1892. godine i nakon prestanka proizvodnje svile, Bubara je imala razne namjene. No, od požara osamdesetih tvornički kompleks zjapi prazan, razrušen i obrastao u korov.

Vezani članci Nesreća u Zagrebu Prometna nesreća u Zagrebu: Automobil završio na krovu, jedna osoba je ozlijeđena Beskućnik kopa po smeću Da hladne noći ne provode vani: Zagrebačkim beskućnicima Crveni križ nudi privremeni smještaj, testirat će ih i na koronu

Bloger Nepoznati Zagreb je prošetao zapuštenim tvorničkim kompleksom i u svom novom postu nam otkriva da u nekadašnjoj tvornici danas žive beskućnici.

Akcija za beskućnike: Split pokazao solidarnost prema siromašnima

'Ovoga puta smo zavirili i u neke kutke u koje za prvog posjeta nisam zašao, a isto tako smo susreli jednog od stanovnika te 'kuće duhova' i razmijenili s njime nekoliko riječi. On kaže da ih tamo ima nekoliko na stanu, uredili su si prostore u stražnjem dijelu dvorišta, u novije građenim objektima. Naravno, nema tamo ni struje ni vode, težak je to život, ali makar imaju zidani prostor i krov nad glavom. Isto tako, s druge strane, tik iza benzinske pumpe, se nalazi još jedan nastanjeni prostor ispred kojeg se sušilo taj dan puno veša.

Za našeg posjeta nismo vidjeli stanare, ali za jednog prethodnog prolaska sam s ulice uočio jednu staricu kako tamo ulazi s vrećom punom boca tako da pretpostavljam da je to njeno boravište. Isto tako, u srednjem dijelu smo uočili jedan napola srušeni (ali ipak natkrovljeni) prostor ograđen ceradama u kojem, čini se, također netko živi... to je definitivno najlošiji smještaj u krugu Bubare', stoji u objavi na blogu.

Ako želite saznati još zanimljivih stvari o našem glavnom gradu, svakako posjetite blog Nepoznati Zagreb.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook