Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ministar pokazao veliku volju"

Zakonsko reguliranje neoporezivog tretmana dijela napojnica razveselilo ugostitelje: Povećat će prihode zaposlenika

Oprost dugova: Ilustracija - 1
Oprost dugova: Ilustracija - 1 Foto: Imgur
Iz Nacionalne udruge ugostitelja (NUU) u nedjelju su pozdravili napore Ministarstva financija za zakonskim reguliranjem neoporezivog tretmana dijela napojnice te naglasili da će neoporezivi tretman napojnica povećati prihode zaposlenika u turizmu.

Ministar financija Marko Primorac je rješavanjem tog problema pokazao veliku volju za povećanjem primanja zaposlenih u ugostiteljskom sektoru, što će u konačnici rezultirati konkurentnijom uslugom i poticanjem rasta cjelokupnog gospodarstva kroz osobnu potrošnju ugostiteljskih djelatnika, ocijenili su.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škrtac na francuskoj rivijeri Ostavio pozamašnu napojnicu, ali tih 500 eura nije bilo dovoljno: Konobar ga potom slijedio do parkirališta Maja Bučan Velikodušan gost Stjuardesa na luksuznoj jahti ispričala kako je dobila najveću napojnicu ikada: "Kupila sam si auto"

Podsjetili su i da je inicijativa za neoporezivim tretmanom napojnice krenula 2019., u sklopu mjera koje je Nacionalna udruga ugostitelja predlagala za dugoročan boljitak turističkog sektora.

"Od tada smo zajedno s Ministarstvom financija realizirali nekoliko ključnih mjera za ugostiteljski sektor, a neoporezivi tretman napojnice se nameće kao važno rješenje za sustavno kreiranje poticajnih uvjeta rada u ugostiteljskom sektoru", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zadržavanje radne snage" Kako bi moglo izgledati oporezivanje napojnica? Iz HGK-a poručuju: "Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse"

Pročitajte i ovo Napojnice u eurima - 4 Bakšiš, manča, tringelt... Uvođenje eura donijelo i pomutnju u - napojnicama: "Tih 20 centi je ipak kunu i pol"

Kažu i da su, s suočeni s odljevom domaćeg radnog kadra i nekonkurentnim uvjetima rada na Mediteranu, prepoznali prostor za povećanje primanja svojih zaposlenika u neoporezivom tretmanu dijela napojnice.

Pozitivan utjecaj i na druge uslužne djelatnosti

Budući da plaćanje karticama u ugostiteljskom sektoru bilježi pozitivan trend posljednjih pet godina, povećala se potreba za reguliranjem neoporezivog tretmana napojnice. Primjerice, ostavite li ugostiteljskom djelatniku napojnicu od jednog eura putem kartice, on će od toga, zbog trenutnog poreznog tretmana, u konačnici dobiti tek nešto više od pedeset centi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi model Dogovoreno koliko će godišnje iznositi neoporezivi iznos napojnice po djelatniku

Takav porezni tretman je često predstavljao demotivirajući faktor u poslovanju. Usvajanjem našeg prijedloga, napojnica će do određenog iznosa biti neoporeziva, a potom se tretirati tek odgovarajućom stopom poreza na dohodak, ustvrdili su i dodali da će neoporezivi tretman napojnice jednako pozitivno utjecati i na druge uslužne djelatnosti u kojima postoji kultura dobrovoljnog ostavljanja nagrade iznad visine iznosa plaćanja na računu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene