Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvostruki iznos

Čekaju li nas nove porezne izmjene? Oporba ima novi prijedlog, posebno bi se mogao svidjeti jednoj skupini građana

Božo Petrov
Božo Petrov Foto: DNEVNIK.hr
Saborski zastupnici HDZ-a pohvalili su u četvrtak Vladin prijedlog da se neoporezivi iznos primitaka uzdržavanih osoba poveća s 15.000 na 24.000 kuna godišnje. To je pohvalila i oporba, ali i poručila da to s obzirom na inflaciju nije dovoljno i predlaže povećanje na 30 tisuća kuna.

"Dobro je da se iznos dignuo na 24.000 kuna, ali predlažemo da se razmisli da zbog inflacije taj iznos bude 30.000 kuna", kazao je Emil Daus (IDS) uoči saborske rasprave o izmjenama Zakona o porezu na dohodak.

I Vesna Vučemilović (HS) pozdravlja predloženo povećanje neoporezivog iznosa primitaka uzdržavanih osoba, no drži da je cijeli hrvatski porezni sustav duboko nepravedan.

Državni proračun najviše puni PDV, kao najnepravedniji porez koji jednako plaćaju bakica u Komletincima s mirovinom od 1500 kuna i netko s plaćom od 20 – 30 tisuća kuna, kazala je zastupnica, ističući kako je potrebno uvesti porez koji će biti pravedniji.

Kad je riječ o PDV-u, Daus drži kako je vrijeme da se razmotri ideja da jedan posto PDV-a ostaje općinama, gradovima i županija, makar se dio regulirao namjenski.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RADNA SUBOTA Čelnici triju stranaka kritizirali vladajuće i komentirali Inu: "Knjige sisačke rafinerije su lažirane"

Grbin: Osobni odbitak povećati sa 4000 na 5000 kuna

Peđa Grbin (SDP) ustvrdio je kako je predloženi zakon bio prilika da Vlada napraviti iskorak u korist građana, ali da to nije napravila. Najavljuje kako će SDP i dalje ustrajati na prijedlogu da se osobni odbitak poveća sa 4.000 na 5.000 kuna.

Bitku s inflacijom gubimo, povećanjem osobnog odbitaka osigurali bismo da ljudima, kad prime plaću, ostane više novca i da se tako nose s inflacijom, dodao je.

I Božo Petrov (Most) ističe kako je Zakon o porezu na dohodak najbolji alat koji građanima daje mogućnost da imaju veća mjesečna primanja i da se lakše mogu nositi sa krizama. Jedna takva kriza traje danas, cijene osnovnih namirnica rastu preko 30, 40 posto, komunalna davanja u nekim jedinicama i do 300 posto, u takvim prilikama nije vrijeme za kozmetičke izmjene, izjavio je.

Božo Petrov Božo Petrov (Foto: DNEVNIK.hr)

Mandarić (HDZ): Još jedna Vladina intervencija u porezni sustav u korist građana

Vladin prijedlog hvali HDZ-ov zastupnik Marin Mandarić.

"Ovo je još jedna intervencija u porezni sustav u korist građana, radovat će se građani koji rade preko student servisa, sezonski radnici, roditelji koji takve osobe imaju na poreznim karticama, naglasio je, tumačeći kako je Vlada prepoznala potrebu i podiže pragove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene