Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve na jednom mjestu

Koliko iznosi porezna olakšica za dijete? Ovo morate znati o neoporezivom dijelu dohotka

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Neoporezivi dio dohotka je 4000 kuna. Porezni obveznici imaju pravo na poreznu olakšicu na svako prijavljeno dijete ili uzdržavanog člana uže obitelji.

Neoporezivi dio dohotka svakog poreznog obveznika mjesečno iznosi 4000 kuna, što je 48.000 kuna godišnje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izračunao Dnevnik Nove TV Zanimljiva računica: Pogledajte u kojim će gradovima najviše rasti plaće, ali i tko će biti na gubitku Slika nije dostupna Od iduće godine Hrebak najavio niži porez na dohodak: "Euro poduzetnika u Bjelovaru vrijedi više nego u ostatku Hrvatske"

Osnovica osobnog odbitka poreznog obveznika, odnosno neoporezivi dio dohotka iznosi 2500 kn, a mjesečni iznos se izračunava po koeficijentu 1,6 osnovice.

Porezne olakšice za djecu

Porezne olakšice za djecu razlikuju se prema broju djece u pojedinoj obitelji. Za prvo dijete porezna olakšica iznosi 1750 kuna mjesečno ili 21.000 kuna godišnje.

Na drugo dijete roditelj će imati poreznu olakšicu od 2500 kuna mjesečno, što je 30.000 kuna godišnje. Treće dijete umanjit će oporezivi dio dohotka za 3500 kuna mjesečno, odnosno 42.000 kuna godišnje.

Sa svakim sljedećim djetetom u obitelji koeficijenti prema kojima se obračunavaju porezne olakšice rastu, pa rastu i njihovi iznosi na mjesečnoj odnosno godišnjoj bazi. Sva djeca u obitelji ne moraju biti prijavljena na istog roditelja.

Uzdržavani članovi uže obitelji i bivši bračni drug za kojeg se plaća alimentacija neoporezivi dio dohotka mogu uvećati za 1750 kuna mjesečno, odnosno do 21.000 kuna godišnje.

Dodatno, neoporezivi dio dohotka raste i ako su uzdržavani članovi uže obitelji ili djeca - osobe s invaliditetom. Detaljnu tablicu s koeficijentima i iznosima porezne olakšice možete vidjeti ovdje.

Koji primici se ne uzimaju u obzir?

Uzdržavani članovi uže obitelji i uzdržavana djeca mogu biti prijavljeni za poreznu olakšicu ako njihovi oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se ne smatraju dohotkom na godišnjoj razini ne prelaze 15.000 kuna.

Iznimno, pri utvrđivanju prava na poreznu olakšicu za uzdržavane članove ne uzimaju se u obzir:

  • socijalne potpore i doplatak za djecu
  • rodiljne i roditeljske potpore
  • potpore za novorođenče
  • obiteljske mirovine djece nakon smrti roditelja
  • uzdržavanje od roditelja ili članova uže obitelji
  • primici koje fizičke osobe ostvaruju po osnovi darovanja pravnih i fizičkih osoba, a za zdravstvene potrebe
  • naknada troškova prijevoza na posao mjesnim i međumjesnim javnim prijevozom i naknada troškova službenog putovanja do propisanih iznosa na koje se ne plaća porez na dohodak
  • odštete od osiguranja isplaćene zbog teške ozljede i priznate invalidnosti
  • stipendije, nagrade za izvrsnost učenika i studenata isplaćene iz proračuna i bespovratna sredstva koja se isplaćuju iz proračuna, fondova i programa EU-a i drugih međunarodnih fondova i programa
  • potpore djetetu za školovanje do 15. godine života odnosno do završetka osnovnoškolskog obrazovanja koju poslodavac isplaćuje djetetu umrlog radnika ili djetetu bivšeg radnika kod kojeg je nastupio potpuni gubitak radne sposobnosti
  • nagrade učenicima za vrijeme praktičnog rada i naukovanja te dualnog obrazovanja​
  • nacionalna naknada za starije osobe

Na koga se sve može dobiti porezna olakšica?

Uzdržavani članovi uže obitelji su bračni drug, roditelji poreznog obveznika, maćeha odnosno očuh koje uzdržava punoljetno pastorče, djeca nakon prvog zaposlenja te punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu.

Djecom se smatraju djeca koju roditelji, maćeha odnosno očuh, posvojitelji, udomitelji i skrbnici uzdržavaju. Djecom se smatraju i djeca nakon završetka redovnog školovanja do prvog zapošljavanja.

Osobe s invaliditetom su fizičke osobe – porezni obveznik i/ili uzdržavani članovi njegove uže obitelji i uzdržavana djeca kojima je rješenjem donesenim prema propisima o mirovinskom osiguranju, zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, socijalnoj skrbi, odgoju i obrazovanju te prema drugim posebnim propisima utvrđena invalidnost ili tjelesno oštećenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene