Industrija, ilustracija
Industrija, ilustracija Foto: Dalibor Urukalović

U odnosu na studeni 2018. inudustrijska proizvodnja pala je 0,4 posto, a potrošnja je u 11 mjeseci ove godine 3,6 posto veća nego u istom razdoblju lani.


Industrijska proizvodnja u studenom ove godine u odnosu na isti mjesec prošle, pala je za 0,4 posto, priopćio je Državni zavod za statistiku.

Vezani članci Slika nije dostupna Industrijska proizvodnja porasla za 14,9 posto, najveći skok od 2001. Slika nije dostupna PRONALAZITE LI SE U OVOME?

Najveći pad, od 18,9 posto, bilježi proizvodnja kapitalnih proizvoda pa je, primjerice, u rudarstvu i vađenju nafte i prirodnog plina proizvodnja manja za 11 i pol posto. U prerađivačkoj industriji koja uključuje proizvodnju naftnih prerađevina, odjeće i metalnih proizvoda proizvodnja je manja za 3,1 posto. Ipak, proizvodnja trajnih proizvoda poput električne opreme i namještaja porasla je za 17 i pol posto, a i područje opskrbe električnom energijom bilježi porast od 16 posto. Zaposlenih je u industriji 2,8 posto manje nego u studenom lani.

Bez obzira na to što su neke prozivodnje pale, ove godine ipak trošimo više nego lani. Pokazuju također podaci Državnog zavoda za statistiku.

Promet u trgovini na malo kontinuirano raste od lipnja pa je, u usporedbi s 11 mjeseci prošle godine, ova godina bolja za 3,6 posto. Najviše se trguje neprehrambenim proizvodima, gdje godišnji rast doseže čak 5,6 posto. Samo od listopada ove godine promet hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 3,4 posto, a neprehrambenim proizvodima za 5 i pol posto.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr