Vojska, arhiva (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)
Vojska, arhiva (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Globalna vojna potrošnja dosegla je najviše razine u zadnja tri desetljeća, uglavnom predvođena Sjedinjenim Državama i Kinom, objavio je u ponedjeljak švedski institut.


Međunarodni institut za mirovne studije u Stockholmu (SIPRI) procijenio je da je u 2018. godini na vojsku potrošeno 1,8 bilijuna dolara, što je porast od 2,6 posto u odnosu na 2017.

Vezani članci Baloni (Foto: Screenshot/YouTube) Baloni i električni vodovi nisu dobra kombinacija, cijeli kvart ostao bez struje Kinu se često optužuje za kršenje ljudskih prava (Foto: AFP) SAD iznio kontroverzne tvrdnje: Kina u "koncentracijske logore" zatočila čak 3 milijuna muslimana?

Sjedinjene Države na čelu su kolone i troše na vojsku 649 milijardi dolara, što je porast od četiri posto u usporedbi s prethodnim razdobljem. To je 36 posto od ukupne svjetske potrošnje, dodaju iz SIPRI-a.

Kina je na drugom mjestu i na vojsku troši oko 250 milijardi dolara, što je 14 posto ukupne svjetske potrošnje.

Na trećem je mjestu Saudijska Arabija, koja troši 67,6 milijardi dolara, unatoč rezanju troškova za gotovo šest posto, a prate ju u stopu Indija i Francuska, poručili su s Instituta.

Rusija je pala na šesto mjesto, s potrošnjom od oko 61,4 milijardi dolara. Ovo je prvi put da Rusija nije među prvih pet potrošača od 2006. godine.

Brojke uključuju troškove plaća, misija i operacija, kupovine oružja i opreme, kao i istraživanja i razvoja, objasnili su sa Instituta.

Naglasili su kako su pribavili podatke iz 155 od ukupno 168 zemalja svijeta. (Hina)