Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U podne

Nemojte se uznemiriti ako sutra primite SMS: Testiranje se nastavlja!

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon što je u subotu testiran sustav za uzbunu slanjem SMS poruka, u utorak se testiranje nastavlja.

U subotu sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) prvi se put u stvarnim uvjetima testirao slanjem SMS poruka svim korisnicima domaćih mobilnih mreža, kao i onima u roamingu.

Testiranje SRUUK sustava nastavlja se u utorak kada će se poslati test poruka putem Cell Broadcast tehnologije.

Poruka će biti poslana u podne i to na područjima Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija DO 13 SATI Novi sustav za upozoravanje: Danas su svi dobili testnu poruku!

"Potpuna analiza će se raditi nakon završetka testiranja u utorak u suradnji s mobilnim operatorima nakon čega ćemo izvijestiti javnost.
Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini RH s ciljem pravovremenog obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija. Riječ je o big data sustavu koji obrađuje veliku količinu podataka u blisko realnom vremenu te svakih pet minuta ponovno obrađuje geolokacijske podatke gotovo 5 000 000 mobilnih uređaja", poručilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnost Veća sigurnost svima Kalinić o novom sustavu za upozoravanje: "Dobar je pokušaj, ali znajući ekipu koja to radi..."

Poruke su slali sva tri operatera, a dobili su ih i korisnici u roamingu.

SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT, bila je sljedećeg sadržaja: "Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK".

Po primanju poruke nije bilo potrebno poduzimati nikakve aktivnosti.

"Cilj uspostave ovog sustava je sigurnost svih građana Republike Hrvatske i turista, a kroz njega će se moći poslati upozorenja za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine. U svrhu osiguravanja osobnih podataka prilikom slanja poruka provodi se proces anonimizacije podataka te osobni podaci ne napuštaju sustav mobilnog operatora", poručeno je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene