Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DO 13 SATI

Novi sustav za upozoravanje: Danas su svi dobili testnu poruku!

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Pametni telefon postao je nešto bez čega danas ne možemo zamisliti svoju svakodnevicu Galerija 1/4 >>
Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) prvi se put u stvarnim uvjetima testirao slanjem SMS poruka svim korisnicima domaćih mobilnih mreža, kao i onima u roamingu.

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama u subotu, 3. lipnja 2023., testirao se u stvarnim uvjetima slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze u RH.

Iako je ranije bilo objavljeno da će stanovnicima Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije poruka stići u 11:30, na prijedlog operatera termin je bio promijenjen na 12:45.

Poruku su prvo u devet sati dobili građani Vukovarsko-srijemske županije. U 10 sati poruka je stigla građanima iz Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije. U 10:30 sati testni SMS je poslan stanovnicima Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske županije.

Riječ je o jedinstvenom alatu kojim se po prvi put u Hrvatskoj porukama putem mobilnih telefona obavještavalo građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta.

SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT bila je sljedećeg sadržaja: "Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene