Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veća sigurnost svima

Kalinić o novom sustavu za upozoravanje: "Dobar je pokušaj, ali znajući ekipu koja to radi..."

Građani će uskoro na mobitele dobivati poruke upozorenja o opasnosti u svojoj blizini. S radom počinje Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama, prvi takav u Hrvatskoj, a prvu poruku građani će dobiti već u subotu - simbolično, kada se testiraju sustavi za uzbunu.

U slučaju da rijeka Sava iznimno naraste Hrvatske vode to će javiti centru 112, a on će pomoću sustava svim građanima poslati SMS poruku s upozorenjem da vodostaj raste, kakva su očekivanja i opasnosti u tom slučaju i što učiniti.

Primjerice - da dignete vrijedne stvari na povišeno. Na taj način funkcionirat će upozorenja svih žurnih službi - od vatrogasaca do DHMZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kako je ovo moguće? Građani skinuli aplikaciju Moj ZET pa dobili šokantnu poruku: Pogledajte o čemu je riječ

Pavle Kalinić, čovjek koji je donedavno upravljao hitnim situacijama u Gradu Zagrebu, komentirao je tu novost s reporterkom Dnevnika Nove TV Petrom Buljan. Skeptičan je oko nove aplikacije, a istaknuo je i niz, prema njemu, loših stvari koje radi gradska vlast.

Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnost Petra Buljan, novinarka (Foto: DNEVNIK.hr)

"Aplikacija je bila napravljena, recimo, za mobilizaciju civilne zaštite Grada Zagreba. Koristi li se to i postoji li nakon dvije godine demokratskih promjena u Zagrebu - ne znam. To je trebalo napraviti, ali to je samo jedna sitnica što nedostaje u Hrvatskoj", smatra Pavlinić.

Na upit reporterke Buljan koliko bi od pomoći bio ovaj novi alat tijekom potresa koji su pogodili Zagreb, Pavlinić je rekao da su ljudi, bez obzira na alat, bili na terenu. Iskoristio je i priliku reći da se "država nakon tri i pol godine počela uključivati".

Pročitajte i ovo Cyber napadi - 3 Stručnjak za cyber sigurnost Nova prijevara, građani primaju mailove s potpisom ministra Božinovića da su optuženi za pedofiliju: "Igraju na strah ljudi"

"Obavještavanja treba biti u svakom slučaju. Građani Zagreba su dobili letke ako je u pitanju plin, vatra ili potres. Danas bi oni koji su bacili te letke dobili upute na mobitelima što trebaju napraviti. To treba biti disperzirano na područja na koje se odnosi. Dobar je pokušaj, ali znajući ekipu koja to radi, ne očekujem puno", zaključio je Kalinić.

Bez straha u subotu - riječ će biti o testnoj poruci! Nakon testne poruke sustav bi trebao profunkcionirati i garantirati sigurnost svima.

Više o porukama upozorenja pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene