Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Borisa Miševića

'Nemoj da mi neko ruši rejting tamo slučajno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tog ponedjeljka ujutro direktor Moody'sa Raymond McDaniel bio je izuzetno zadovoljan. Njegov novi ured imao je nevjerojatan pogled. 5. avenija na dlanu i nebo koje se spokojno žutjelo iznad Brooklyna najavljujući predivan proljetni dan.

Navukao je sako svog spektakularno strukiranog Armanija i prstima blago učvrstio svoju novu zelenu svilenu kravatu. Ovo je proljeće za njega bilo posebno dobro. Bit će nagrađen bonusom koji će mu biti taman da kupi onu kuću na Hamptonsu koju već dugo pikira. 'Gospođo Moore, možete mi početi puštati pozive', blago je prozborio kroz odškrinuta vrata pogledavši se još jednom samozadovoljno u ogledalu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Kako se Hrvatska može izvući iz 'smeća'? Slika nije dostupna Kolumna Borisa Miševića Investicije sad ili nikad!

'Gospodin Linić vas treba, from Croatia', riječi njegove tajnice skamenile su ga. Progutao je knedlu i kiselom kurtoazijom jedva izgovorio. 'Oh mister Linić, how are you?' Slavko, koji je u Zagrebu taman ručao fileke i piletinu, za šefa Moody'sa imao je samo jednu poruku. Izgovorio ju je tako hladnokrvno da je McDaniel ekspresno zaboravio i bonus i Hamptons i novu kravatu. 'Nemoj da mi netko tamo u New Yorku ruši rejtnig slučajno… taman sam se skulirao, više nisam onako neobuzdan… srezao sam proračun žešće i sad mi samo fali ne'ko od vas bogatih pametnjakovića da me baca u junk pa da ponovno izgubim živce, a moj šef Zoki teško stečenu podršku građana', rekao je Slavko i spustio slušalicu.

'Gospođo Moore, zovite mi Noonana i Petersona iz Fitcha i S&P-a, neka dođu hitno na naše tajno mjesto', izderao se šef Moody'sa dok je jurcao prema liftu prećen zaprepaštenim pogledima službenika agencije… Za 10 minuta šefovi Velike trojke sjedili su za istim stolom, a da svoj brunch, koji je neodoljivo mirisao po svježim pecivima i avokadu, nisu ni taknuli. Zaključak sastanka bio je brz. Hrvatskoj se rejting ne dira! Jer tko se još normalan želi zamjeriti zastrašujuće smirenom Slavku iza kojeg još stoji i onaj Čačić. I ako treba, rejting na jesen Hrvatima dižemo! Svi... jer zadnje što želimo je da nam se Slavko i Čačić pojave na vratima. 'Onaj Čačić me doista plaši, jedva je izustio Douglas Peterson CEO Standard& Poors'a. 'Da, da, užas, dodao je Noonan, a i isti je Liam Neeson, šta ne... od njega mi se ledi krv u žilama'.

Ovo je teška off-the record priča koju sam naime čuo od svog povjerljivog izvora. Navodno je to trenutačno najjači trač na Wall-Streetu. Je li istinita, ne znam, ali dobro zvuči...Pa tko su uopće ti najmoćniji svjetski financijski igrači koji se toliko boje izljeva Čačićeve srdžbe i Linićeve potencijalno nuklearne hladokrvnosti kao i svaki normalan čovjek?

Sve tri bonitetne agencije u vlasništvu su privatnog kapitala, dioničara. Jedan od najpoznatijih dioničara Moody'sa je treći najbogatiji čovjek na svijetu Warren Buffet. Agencije za privatne investitore rade analize tvrtki i država. Procjenjuju kakve su njihove dugoročne sposobnosti da vraćaju posuđeni novac ili, kao što se govori, procjenjuju njihov rejting. Zovu ih Velikom trojkom. Pristalice teorija zavjere uvjereni su da su to tvrtke preko kojih, zajedno s bankama, najmoćniji svjetski bogataši kontroliraju svijet i političare.

To je spekulacija koja vjerojatno i nije daleko od prave istine. Ono što se zna zasigurno je da S&P svoje korijene vuče još iz daleke 1860. Tada je izvjesni Hanry Varum Poor izdao knjigu 'Povijest željeznica i kanala u SAD-u'. Tom je knjigom želio ulagačkoj javnosti dati informacije o stanju željeznica. Ubrzo je sa svojim sinom osnovao tvrtku. 46 godina poslije Luther Lee Blake osnovao je Standard Statistics Bureau, tvrtku koja je davala informacije o stanjima poduzeća koja se nisu bavila željeznicama.

Te su se dvije tvrtke spojile u Standard&Poors 1941. i od tada 'drmaju' finacijskom scenom kao najstroži procjenitelji rejtniga. Današnji formalni vlasnik S&P-a je izdavačko-financijski gigant McGrew-Hill Companies. Moody's je također old-school igrač s dugom tradicijom. Tvrtku je osnovao John Moody kojeg nazivaju ocem moderne procjene vrijednosti obveznica. Naravno, gdje je brdo love u igri, tu su i snažne kontroverze. Najčešće su vezane za skidanje rejtniga državama koje su onda prisiljene posuđivati novac uz veću kamatu. Najpoznatije su priče s Australijom 80-ih, Kanadom i Japanom 90-ih, a svoju su moć agencije najzornije svijetu pokazale prošle godine kada su SAD-u spustile najviši kreditni rejtnig AAA. Prvi put u povijesti, od 1917. od kada su rejtinzi uvedeni.

Američkim političarima tako su poslali jasno upozerenje da se svađama oko proračuna previše igraju i da za njih nema nedodirljivih. Analitičari im često prigovaraju da njihove odluke imaju snažne političke implikacije, a da istovremeno Agencije nemaju nikakvu političku odgovornost. Kao jedna od najvećih pogrešaka kreditnih agencija u povijesti će sigurno biti zapisano davanje najvećeg rejtniga AAA 2008. godine Lehman Brothersima, samo mjesec dana prije nego što će ta banka propasti i za sobom u recesiju povući cijeli svijet.

Pa da zaključimo: Hrvatska je Vlada zadržavanjem rejtinga BBB minus s negativnim izgledima, koji je procijenio Fitch, dobila dvije stvari. Prva je jasno priznanje za rezanje troškova zbog kojeg nismo bačeni u donji razred kojem nitko ne želi posuđivati. Druga i puno važnija stvar je upozorenje Vladi koje je dano u priopćenju, a koje pojednostavljeno glasi: To što radite nije dovoljno, reforme tek trebaju početi! Nadam se da će Zoran Milanović ozbiljno shvatiti njihovu procjenu i ozbiljnije krenuti na posao dovođenja sustava u red. Jer ako to ne napravi, bolji život za moju generaciju u Hrvatskoj, ostat će samo lijep san koji odnosi jutarnja realnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene