Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predragu Crnkoviću uručena nagrada

'Nemam ništa protiv da budem hrvatski pisac'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sinoć je u kongreskoj dvorani zagrebačkog Velejasma, u sklopu Interlibera, održan središnji događaj tog sajma. Predragu Crnkoviću, autoru pobjedničkog romana V.B.Z.-ovog i Tiskovog natječaja za neobjavljeni roman, uručen je ček od 100.000 kuna.

Crnković je jučer objasnio kako je roman Beograd za pokojnike nastao iz osobnih razloga, iz želje da iz sebe izbaci osobna sjećanja i osjećaj da su te godine prošle uzalud.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Roman ima 822 stranice Amerikanac pretipkao cijeli roman na toaletni papir i dobio okladu Slika nije dostupna Što prosvjednici zaista žele? Što žele 'facebook' prosvjednici?

>> 'Beograd za pokojnike' pobjednički je roman

'Da sam u Americi, išao bih na psihoanalizu, a u Beogradu sam napisao knjigu', objasnio je te dodao da će nagradu od 100.000 kuna probati razvući na 18 mjeseci. 

Naime, Crnković je skandinavist i pisac, a od toga posla 'ne živi nego gladuje'. Dodaje kako voli pisati i prevoditi više stvari od jednom jer ga to opušta, a volio bi se okušati i kao redatelj.

Na upit je li on zapravo hrvatski pisac jer u Srbiji nema objavljen niti jedan roman, Crnković je rekao da nema ništa protiv, pogotovo ako će Hrvatska nastaviti objavljivati njegove romane.

'Ovim putem pozvao bih i potencijalne bogate Hrvatice, može i u zrelijim godinama, da se jave', šaljivo je dodao autor pobjedničke knjige. 

MIljenko Jergović, predsjendik žirija, izjavio je da odluka o ovogodišnjem pobjedniku nije bila nimalo laka. 

'Kao centralni komitet bivše Jugoslavije svoje smo odluke morali usuglasiti jer je bilo nekoliko dobrih rukopisa i odlučivale su nijanse', objasnio je Jergović.

Na pitanje hoće li ljudi čitanjem knjige dobiti neku novu dimenziju poratnog Beograda, Zoran Ferić, član žirija, odgovorio je potvrdno.

'Siguran sam da hoće, jer dobre knjige uvijek otkrivaju nove dimenzije', objasnio je da se roman sastoji od više tipova tekstova i priča koje ujedinjuje glavni lik.

Na ovogodišnji, 7. po redu natječaj izdavačke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman prispjelo je 106 tekstova. Uz pobjednički romna, objavit će se i nekolicima tekstova iz užeg izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene