Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrada V.B.Z.-a i Tiska

'Beograd za pokojnike' pobjednički je roman

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predrag Crnković, autor romana Beograd za pokojnike, pobjednik je ovogodišnjeg Natječaja izdavačke kuće V.B.Z. i Tiska za najbolji neobjavljeni roman 2008. godine. Večeras će mu tim povodom u 5. paviljonu sajma Interliber na prigodnoj svečanosti biti uručena nagrada od 100.000 kuna.

O ovogodišnjem pobjedničkom romanu odlučio je stručni žiri na čelu s Miljenkom Jergovićem, a čije redove čine Julijana Matanović, Strahimir Primorac i Vladimir Arsenijević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Roman ima 822 stranice Amerikanac pretipkao cijeli roman na toaletni papir i dobio okladu Slika nije dostupna Što prosvjednici zaista žele? Što žele 'facebook' prosvjednici?

Pobjednilčki roman kroz glavnog junaka Peđu govori o teškom razdoblju poratnom razdoblju u Beogradu. Peđa tako u najnezgodnije vrijeme prolazi kroz egzistencijalnu krizu te konstantno iznosi dijagnoze stanja u Srbiji te primjećuje promjene života različitih društvenih slojeva. 

Roman je preslika situacije glavnog grada Srbije, usporenog političkim previranjima, međunarodnim sankcijama, ratom o kojem se ne govori ali čije posljedice svakodnevno nasrću na ljude. 

Sve to Peđu čini nesigurnim i frustriranim, on je bez sigurnosti obitelji i prijatelja, bez kontakata sa svijetom, bez posla i novca, opsjednut hranom.

‘Vrlo dobro napisan roman. Njegova je najveća vrijednost u zapažanjima, slikama, u dijagnosticiranju stanja u Srbiji, opisu gastarbajtera, penzionera, dobrostojećih dama i čitave poratne beogradske ‘faune’', zapažanja su Zorana Ferića o pobjedničkom romanu.

Predrag Crnković pisac je i skandinavist koji živi i djeluje u Beogradu. Piše na više jezika, a dosad je objavio desetke pripovjedaka, eseja, književnijh kritika i poezije. Na natječajima u Srbiji neke Crnkovićeve pripovjetke već su ostvarile uspjeh, a na natječaju Večernjaka 2007. ušao je u uži izbor pričom 'Pisac, teoretičar i epizodist'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene