Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema predaha

Deseci akcija spašavanja samo u Splitsko-dalmatiskoj županiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jaka bura pogoršava i ovako teško stanje u Splitsko-Dalmatinskoj županiji. Samo kroz jutro spašavatelji su obavili 20 akcija spašavanja. U SD Županiji aktivni su stožeri HGSS-a u Vrlici, Imotskome, Kaštelima/Trogiru, Omišu, Splitu i Sinju.

'U tijeku je, samo u SD Županiji, 10-tak akcija spašavanja. Spašavatelji se probijaju kroz snijeg prema Brštanovu (sumnja na srčani udar), bolesnoj starici (Zavetorje), bolesni mladić (Stomorica kod Brela), astmatičar (Broćanac). Jedna ekipa ide prema Vlaki (okolica Vrgorca) gdje je pacijent koji treba promjenu katetera u bolnici, ali nakon toga i povratak kući gdje ima svu nužnu aparaturu – radi se o 3 km nepročišćene ceste s dubokim snijegom, sada već i zaleđenim', izvijestio je na svojim web stranicama HGSS.

Pročitajte i ovo Marko Šepat - 3 Izvještaj iz Kölna Zimski uvjeti stvorili kaos u Njemačkoj: "Ovo je šok za stanovnike. Ovoliko snijega nije palo 10 godina" Snijeg radi probleme u prometu Zimski uvjeti U Dalmaciji pada snijeg, na autocesti se vozi uz ograničenje od 40 km/h, kamioni zapeli i blokirali cestu

>> Nagibni vlak iskočio iz tračnica, u njemu i ukrajinska futsal reprezentacija

'Radi se o bolesnim stanjima i ljudima kojima treba hitan transport u bolnicu, odnosno lijekovi o kojima su ovisni. Majci s petero djece u Satriću (okolica Sinja) dostavljena je hrana. Sve ove akcije, ali i brojne druge izvedene su uz pomoć skija, a sve više i uz pomoć dereza, te koristeći posebna nosila (akija) za spašavanje po snijegu. Snijeg se sve više pretvara u led pa na brojnim mjestima kretanje bez dereza nije moguće', stoji nadalje u priopćenju.

Snježno vozilo pokušava doći do Vrdova, planinske visoravni iznad Bitelića (kod Sinja) gdje već dva dana nema nikakvih vijesti o dvojici pastira.

Snježno nevrijeme nije poštedjelo ni poluotok Pelješac i njegove stanovnike, pa su i članovi HGSS stanice Orebić proteklih dana pružali pomoć najugroženijim stanovnicima pelješke župe koju je doslovno zatrpao snijeg i okovao led.

Tako je iz mjesta Donja Vrućica, koja je već četiri dana bez struje, po dojavi Centra 112 evakuirana obitelj s dvije male bebe, u mjestu Janjina pružena je pomoć gospođi čije je vozilo zapelo u snijegu. U pojedinim mjestima uklonjeno je i ispiljeno drveće koje je ugrožavalo sigurnost stanovništva, te onemogućavalo pristup i dostavu lijekova pojedinim kućama. U mjesto Dubrava, okovano ledom, dopremljeni su nužno potrebni lijekovi i namirnice, obitelji u Pelješkoj Dubi opskrbljene su namirnicama i osigurana je hrana za male blizance iz Vrućice. U zaleđeni Privor, u Oskorušnom dopremljeni su potrebni lijekovi.

Snijeg nije poštedio ni poluotok Pelješac

Snježno nevrijeme nije poštedjelo ni poluotok Pelješac i njegove stanovnike, pa su i članovi HGSS stanice Orebić proteklih dana pružali pomoć najugroženijim stanovnicima pelješke župe koju je doslovno zatrpao snijeg i okovao led.

Tako je iz mjesta Donja Vrućica, koja je već četiri dana bez struje, po dojavi Centra 112 evakuirana obitelj s dvije male bebe, a u mjestu Janjina pružena je pomoć gospođi čije je vozilo zapelo u snijegu. U pojedinim mjestima uklonjeno je i ispiljeno drveće koje je ugrožavalo sigurnost stanovništva, te onemogućavalo pristup i dostavu lijekova pojedinim kućama. U mjesto Dubrava, okovano ledom, dopremljeni su nužno potrebni lijekovi i namirnice, obitelji u Pelješkoj Dubi opskrbljene su namirnicama i osigurana je hrana za male blizance iz Vrućice. U zaleđeni Privor, u Oskorušnom dopremljeni su potrebni lijekovi.

Slika Članovi HGSS Orebić obišli su tamošnje stanovništvo, te im stavili na znanje da uvijek mogu računati na pomoć HGSS-a. Istovremeno, na području Metkovića, nekoliko je članova HGSS Orebić zajedno s članovima HGSS Dubrovnik pomažu tamošnjem ugroženom stanovništvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene